Gökçeada Yıldızkoy’da yapılaşmaya izin çıkmadı

Gökçeada’nın en önemli koylarından, Türkiye’nin ilk ve tek Su Altı Milli Parkı’na sahip olan Yıldızkoy’un imara açılması, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na takıldı.

Yıldızkoy'un imara açılmasına karşı Ada Dayanışması kuruldu.
Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından biri olan ve Su Altı Milli Parkı’na sahip tek bölge olan Gökçeada’nın Yıldızkoy mevkiindeki yapılaşma ve buna bağlı olarak oluşacak tahribat tehlikesi durduruldu.

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, imar değişikliği planına izin vermedi. Ada Dayanışması ise hukuki sürecin devam edeceğini ve bu kazanımın hukuken de sağlanacağını dile getirdi.

YILDIZKOY İÇİN ADA DAYANIŞMASI KURULDU

İlk olarak 2010 yılında imar süreci başlayan ve 2015 yılında 100 binlik çevre düzeni planı yeniden gündeme gelen Yıldızkoy yapılaşması, 4 Ekim tarihinde gerçekleştirilen Gökçeada Belediye Meclisi toplantısında oy çokluğuyla onaylanmıştı. Meclis kararının ardından tepkiler dile getirilmiş, imza kampanyaları düzenlenip birçok Gökçeadalının içinde bulunduğu Ada Dayanışması kurulmuştu. Süreç tepkilerle devam ederken, gözler Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na çevrilmiş, kurulun söz konusu meclis kararını onaylamaması çağrıları yapılmıştı.

‘KURUL KARARI İLK KAZANIMDIR’

Beklenen haber kuruldan geldi; Gökçeada Belediye Meclisi'nden oy çokluğuyla geçen imar kararı, Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yönetmeliğinin 6’ncı maddesi ile çeliştiği gerekçesiyle iade edildi. Yıldızkoy’da konuyla ilgili yapılan etkinlik ve toplantılara değinen Ada Dayanışması konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Yıldızkoy planlarıyla ilgili mücadelelerinde, ilk kazanımlarını elde ettiklerini ifade etti. Açıklamada, “Verilen karar, nihai bir karar olmamakla birlikte mevcut durumda ortak değerimiz Yıldızkoy'a bir çivi bile çaktırmayacak bir karar olması açısından önemsiyoruz” denildi.

‘HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR’

Hukuki süreçlerin devam edeceğini söyleyen Ada Dayanışması açıklamasında şunları dile getirdi: “Mevcut kararı, hukuki süreçte elde edeceğimiz kazanımlarla tamam etmeden; çarpıklıklarıyla karşımızda bir inşaat canavarı gibi duran 5 binlik planı iptal ettirmeden ve 100 binlik planın da halkın ve doğanın lehine revize edilmesini sağlamadan durmayacağız. Hukuksal süreci ilerlettiğimiz gibi Yıldızkoy’la ilgili tüm illegal girişimlerin de karşısında olmaya devam edeceğimizi, bu girişimlerin halkın gözünde mahkum edileceğini buradan bir kez daha muhataplarına ilan ediyoruz. Bu daha başlangıç.” (DUVAR)