Gazze'ye saldırılar protesto ediliyor: İsrail'le ilişkiler kesilsin, ikili anlaşmalar iptal edilsin

İsrail saldırılarını protesto eden İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri, İsrail Başkonsolosluğu önünde açıklama yaptı: "İsrail'le tüm ilişkileri kesilmeli, ikili anlaşmalar iptal edilmelidir."

Fotoğraf: Eylem Nazlıer
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in, Filistin'in Gazze Şeridi'nde El-Ehli Baptist Hastanesi'ne gerçekleştirdiği bombalı saldırının ardından İstanbul’da siyasi partiler, sendikalar ve emek meslek örgütleri Levent Metro çıkışında bir araya gelerek İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüyüş gerçekleştirdi. 

Evrensel gazetesinin haberine göre, siyasi partilerin ve meslek örgütlerinin yer aldığı İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla bir araya gelen eylemciler, "Gazze’de katliam var! İsrail’i durdurun" ve "İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin" pankartı açtı.

Yürüyüş boyunca sık sık "Kınamak yetmez İsrail’e boykot", "Emperyalizm yenilecek, direnen haklar kazanacak", "Katil İsrail Filistin’den defol", "Filistin’de düşene dövüşüne bin selam", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", "Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD" sloganları atıldı. Yürüyüşe doktorlar beyaz önlükleriyle katıldı.

Başka bir grup da "Yaşasın şeriat" sloganları atıp tekbir getirerek konsolosluğa yürüdü.

TABİP ODASI: BEYAZ ÖNLÜKLERİMİZ KANA BULANDI

Gazze’de hayatını kaybedenler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç, "Dün gece Gazze'de bir hastane bombalandı. Bu vahşeti yaşatanlara karşı bu alana İstanbul Tabip Odası olarak beyaz önlüklerimizle katıldık. Dün yaşanan bu vahşi katliam sonrası bütün Filistin halkının yanındayız. Beyaz önlüklerimiz kana bulanmıştır” dedi.

'HASTANE BOMBALAMAK İNSANLIĞIN DÜŞTÜĞÜ EN İĞRENÇ DÜZEY'

Ertuğrul Oruç daha sonra Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına ortak açıklama okudu.

"İsrail, yaklaşık 75 yıldır pek çok Filistinli sivili bilerek ve isteyerek katletmiştir" diyen Oruç, "İsrail’in sağlık merkezlerini hedef alarak bombalaması da ilk değildir. Emperyalist devletlerin desteğini arkasına alan, Siyonizm'i kendisine düstur edinmiş İsrail, Filistin ve bölgedeki diğer halkların yaşam hakkını hiçe saymış, katliamlar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Gazze'de dün akşam yaşanan katliamı, "insanlığın düşeceği en iğrenç düzey" olarak nitelendiren Oruç, şöyle devam etti:

"Filistin halkının meşru ve haklı mücadelesinin yanında olan örgütler olarak, İsrail’in bu bozuk sicilini gayet iyi biliyorduk. Ancak dün yaşanan hastane katliamı her türlü başka silahlı eylemden çok başka bir yerde konumlanmaktadır. Hastaneyi bombalamak çok başka bir seviyeyi temsil eder. İnsanlığın düşeceği en alt, en iğrenç ve en barbarca düzeydir. Bu seviye Nazi Almanyası, Mussolini İtalyası ve IŞİD ile aynı kategoridedir. İsrail giriştiği bu eylemle katliamcı, barbar karakterini bir kez daha kanıtlamış, adeta altına imzasını atmıştır. İsrail’in gerçekleştirdiği bu katliamı en üst perdeden lanetliyoruz. Filistin halkına başsağlığı diliyor, en içten dayanışma duygularımızı gönderiyoruz."

'TÜRKİYE İSRAİL'LE TÜM İLİŞKİLERİ KESMELİ'

Hükümetten İsrail ile ilişkilerini kesmesini talep ettiklerini dile getiren Ertuğrul Oruç, "Başta Türkiye olmak üzere dünya ülkeleri Filistin halkının boykot çağrısını desteklemeli, İsrail ile tüm ilişkileri kesmeli, Gazze’ye bir insani koridor açılması ve saldırıların son bulması için İsrail’e baskı uygulamalıdır. Filistin halkının yaşadığı katliamlar, yalnızca Filistin halkının meselesi değildir. Meselenin kaynağı emperyalist paylaşım ve çıkarlardır. Bunun adı Orta Doğu’da İsrail, başka coğrafyalarda ABD, NATO ve benzerleridir. Aktörler değişse de mağdur olanlar ezilen halklardır, emekçilerdir" dedi. 

'AKAN KANIN SORUMLUSU ABD'DİR'

Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına ise açıklamayı Deniz Demirdöven okudu.

İsrail'i destekleyen ülkelerinden katliamdan sorumlu olduğunu belirten Demirdöven, "İsrail yürüttüğü işgali, katliamla ve soykırımla sürdürüyor. Günlerdir İsrail’i destekleyenler, başta ABD ve tüm emperyalist güçler işgalin, katliamın ve soykırımın suç ortağıdır. Yüzyılı aşkın süredir Filistin’de yürütülen emperyalist, Siyonist işgal, günlerdir bir katliam ve etnik temizlik savaşı olarak sürdürülüyor. Bu acımasız savaşa sessiz kalanlar, İsrail’in işgalini meşru görenler katliamların da ortaklarıdır. ABD, bütün Orta Doğu’da yürüttüğü emperyalist işgal politikalarıyla akan gözyaşının ve kanın sorumlusudur. Afganistan’da, Irak’ta olduğu gibi Filistin’de de akan kanın sorumlusu ABD emperyalizmidir" şeklinde konuştu.

'İKİLİ ANLAŞMALAR İPTAL EDİLSİN'

İktidarın İsrail'e karşı somut adımlar atması gerektiğini belirten Demirdöven, "Günlerdir süren işgale ve katliama karşı AKP iktidarı kınama açıklamaları dışında hiçbir adım atılmamıştır. Türkiye ile İsrail arasındaki tüm askeri, ekonomik, diplomatik ilişkiler devam etmektedir. İsrail ile askeri, ekonomik, diplomatik tüm ilişkileri kesilmelidir. İkili anlaşmalar iptal edilmelidir. Amerikan üsleri derhal kapatılmalıdır. Bu ülkenin emekçileri, ilericileri, devrimcileri, yurtseverleri olarak, Deniz’lerin Mahir’lerin yürüyüşünün takipçisiyiz, Filistin halkının onurlu mücadelesinin yanındayız" dedi.