Gazze'de can kaybı artıyor: 'Ateşkes görüşmeleri Doha'da devam edecek'

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, Mossad Başkanı Barnea'nın, Gazze'de ateşkes ve rehine takası için görüşmeleri kapsamında Katar'ın başkenti Doha'da temaslarda bulunacağını söyledi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim 2023'ten bu yana 31 bin 553 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Son 24 saat içinde 63 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini belirten Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bir gün içinde 112 kişinin daha İsrail'in saldırılarında yaralandığını, toplam yaralı sayısının 73 bin 546 olduğunu açıkladı. 

AA'nın aktardığına göre, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, çocuklardaki yetersiz beslenmenin hızla yayıldığını ve Gazze'de benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını belirtti. "Gazze'nin kuzeyinde iki yaşın altındaki her üç çocuktan biri akut yetersiz beslenmeden muzdarip" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, kaybedecek zaman olmadığının altı çizildi.

REUTERS: MOSSAD BAŞKANI 17 MART'TA DOHA'DA GÖRÜŞME YAPACAK

Öte yandan, Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, İsrail'in istihbarat servislerinden Mossad'ın başkanı David Barnea'nın Gazze'de ateşkes sağlanması ve Hamas ile rehine takası yapılması için sürdürülen görüşmeler kapsamında yarın Katar'ın başkenti Doha'da olacağını söyledi. Buna göre, Barnea, 17 Mart Pazar günü Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani ve Mısırlı yetkililerle görüşmeleri sürdürecek. 

Kaynak, yapılacak görüşmelerin İsrail ve Hamas arasında ateşkes görüşmeleri konusunda kalan boşlukları kapatacağını, bu 'boşluklar' arasında İsrailli rehinelere karşılık serbest bırakılacak Filistinli tutuklular ile Gazze'ye insani yardımların da olacağını aktardı. 

HAMAS'IN TEKLİFİNDE NE VAR?

Hamas'tan ismini açıklamayan üst düzey bir yetkili, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'e iletilmek üzere arabulucu ülkeler Mısır ve Katar'a sunulan son ateşkes ve rehine takası anlaşması teklifinin ayrıntıları hakkında bilgi vermişti.

Yetkili, teklifin ilk aşamasının, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki şehir merkezleri ile Er-Reşid ve Salahaddin caddelerinden çekilmesi, yerinden edilenlerin güneyden kuzeye dönmesi ve yardımların geçişine izin verilmesi, İsrailli kadın, çocuk ve yaşlı rehinelere karşılık 700'ü aşkın Filistinli esirin serbest bırakılmasını içerdiğini söyledi. Buna göre, ikinci aşamanın ise Gazze'deki rehin askerlerin serbest bırakılmasını ve bu süreç başlamadan önce kalıcı ateşkes ilan edilmesini öngördüğü kaydedildi.

Hamas'ın bu aşamada, her bir 'canlı' rehin kadın askerin serbest bırakılması karşılığında 30'u müebbet hapis mahkumu 50 Filistinli esirin serbest bırakılmasını istediği de dile getirildi. Söz konusu yetkili üçüncü aşamaya ilişkin bilgi vermedi.

KAHİRE, DOHA VE PARİS'TE GÖRÜŞMELER

Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında, rehine takası mutabakatı kapsamında Mısır'ın başkenti Kahire'de 13 Şubat'ta toplantı yapılmıştı. Daha sonra bu müzakereler Fransa'nın başkenti Paris'te devam etmişti. Paris müzakereleri, Barnea başkanlığındaki İsrail heyeti, CIA Direktörü William (Bill) Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kemal ve Hamas heyetinin katılımıyla 24 Şubat'ta sonlanmıştı.

İsrail savaş kabinesi, müzakerelere devam edilmesi için Katar'ın başkenti Doha'ya 'düşük seviyeli bir heyet gönderilmesini' kararlaştırmıştı. Buna karşın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentine saldırı ve buradaki sivillerin tahliye planlarını onaylamak için hafta başı kabineyi toplayacağını belirtmişti. İsrail Başbakanlık Ofisi, 15 Mart Cuma günü bir açıklama yaparak Başbakan Benjamin Netanyahu'nun ordunun 'Refah' planını onayladığını, Hamas'ın son teklifini ise 'akıl dışı' bulmaya devam ettiğini belirtti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)