BM'den İsrail'e 'Refah'a saldırı planı' tepkisi: Feci sonuçları olur

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Dujarric, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun onay verdiği Refah kentine saldırının 'Gazze halkı ve insani yardım operasyonları için feci sonuçları olacağını' söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze Şeridi'nin güneyinde, 1,5 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Refah kentine saldırı planını onaylayan İsrail, Nusayrat Mülteci Kampı ve Gazze kenti başta olmak üzere Gazze Şeridi'ne gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 80 Filistinliyi öldürdü. 

AA'nın Filistin haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde sivil ev ve binaları hedef alan saldırılarında en az 80 Filistinli öldürüldü, birçoğu da yaralandı. İsrail ordusu Gazze kentindeki El Cela Caddesi'nde bir evi bombaladı, birçok kişi enkaz altında kaldı. İsrail güçleri, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi yakınında yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu yedi katlı bir binayı da hedef alarak yıkmış, onlarca kişi ölmüş ve enkaz altında kalmıştı. Sivil savunma ekiplerinin binanın enkazından beş Filistinlinin cenazesini çıkardığı ve çalışmalarını sürdürdüğü belirtilmişti.

YARDIM TAŞIYAN GEMİ, GAZZE AÇIKLARINDA TAHLİYE EDİLİYOR

İspanya ve ABD merkezli yardım kuruluşlarının insani yardımlarını taşıyan geminin ise Gazze Şeridi açıklarına ulaştığı ve insani yardımların tahliye edilmeye başlandığı belirtildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, İspanya merkzli sivil toplum kuruluşu Open Arms ile ABD merkezli World Central Kitchen adlı kuruluşun 200 tonluk gıda yardımını taşıyan geminin Gazze açıklarında tahliye işlemlerine başlandı.

Gazze'nin güneybatısındaki El Baydar'da inşa edilen iskele yakınlarına yanaşan gemideki insani yardım malzemelerinin küçük tekneler aracılığıyla tahliye edilerek Gazze'ye getirilmeye başlandığı aktarıldı. Gemi yoluyla gelen yardımların Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilere dağıtımının nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı bilgi henüz açıklanmadı.

Open Arms ve World Central Kitchen adlı kuruluşların 200 tonluk gıda yardımını taşıyan gemide pirinç, un, bakliyat, konserve gıda ve protein içeren malzemeler bulunuyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka Limanı'ndan 12 Mart'ta yola çıkan ve bugün bölgeye ulaşan gemiyle, Gazze Şeridi'ne ilk kez deniz yoluyla yardımlar ulaştırılmış olacak. 

FİLİSTİN YÖNETİMİ: BU, HALKIMIZIN TAMAMEN YERİNDEN EDİLMESİ DEMEK

Öte yandan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onaylamasına Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya'dan tepki geldi.  Filistin Yönetimi, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bombardımanını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nin Refah bölgesine kara saldırısının 'Filistin halkının tamamen yerinden edilmesi' anlamına geldiğini belirtti.

Açıklamada, "Refah'a karşı yapılacak bir askeri operasyon, halkımızın tamamına karşı yeni bir katliamın gerçekleşmesi ve halkımızın tamamen yerinden edilmesi anlamına geliyor" ifadelerine yer verildi. ABD ve uluslararası topluma hitaben 'Gazze'de Filistin halkının acılarını ikiye katlayan böylesine bir saldırının önlenmesi için hızla müdahale ederek sorumluluklarını üstlenmesi' çağrısında bulunan Ramallah yönetimi, Filistinlilerin yerinden edilmesini reddettiğini ve bunun 'kırmızı çizgi' olduğunu vurguladı.

BM: HALK VE YARDIM OPERASYONLARI İÇİN FECİ SONUÇLARI OLUR

BM de Refah'a saldırı planını onaylamasına ilişkin, "Refah'a yönelik kara operasyonunun Gazze halkı ve insani yardım operasyonları için feci sonuçları olur" uyarısında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun onayına ilişkin haberleri gördüklerini, bunun son derece endişe verici olduğunu söyledi. Dujarric, "Refah'a yönelik kara operasyonunun Gazze halkı ve insani yardım operasyonları için feci sonuçları olur" ifadesini kullanarak bunun engellenmesini umduklarını dile getirdi.

ALMANYA: GENİŞ ÇAPLI BİR SALDIRI HAKLI GÖSTERİLEMEZ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin Refah bölgesinde geniş çaplı bir saldırının haklı gösterilemeyeceğini, bölgede insani ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi.

Baerbock, "Refah'ta geniş çaplı bir saldırı haklı gösterilemez. Bir milyondan fazla kişi oraya sığındı ve gidecek hiçbir yerleri yok. Daha fazla insanın ölmemesi ve rehinelerin nihayet serbest bırakılması için derhal insani ateşkese ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Netanyahu'nun İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah'a saldırı planını onayladığını duyurmuştu. Yapılan açıklamada, "Ordu, operasyona ve (sivil) nüfusu tahliye etmeye hazırlanıyor" ifadesi kullanılmıştı. Refah'a saldırı onayı, ABD ve Mısır dahil uluslararası toplumun, yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı Refah'a girilmemesi yönündeki uyarılarına rağmen gelmişti. Hamas, yaptığı açıklamada, İsrail ile ateşkes ve esir değişimi mutabakatına ilişkin teklifi Katar ve Mısır'daki arabuluculara ilettiklerini duyurmuştu. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada ise Hamas'ın son teklifindeki taleplerinin 'akıl dışı' olduğu savunulmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)