YAZARLAR

Galatasaray zemheriyi atlatır mı?

Sivas deplasmanında Icardi’siz, sağ ve sol beksiz alınan 1 puan için kötünün iyisi denilebilir. Ama ocak ayının sert fikstürüne açıkta yakalanan Galatasaray’ın başka puan kayıpları yaşaması, takım oyun olarak da gerilemeye başlamışken sürpriz olmaz.

Süper Lig'de ilk yarı, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın hakem Halil Umut Meler'e saldırması nedeniyle ertelenen 16’ncı hafta maçlarının da oynanmasıyla tamamlandı.

19 haftası geride kalan ligde başa baş giden iki takımdan Fenerbahçe, Konyaspor’u Kadıköy’de 7 golle geçerek puanını 50 yaparken, Galatasaray zorlu Sivas deplasmanına 2 puan bırakarak ilk yarıyı 48 puanla ikinci sırada bitirdi.

Sarı kırmızılılar iç sahada puan kaybı yaşamadı, Kayseri, Fenerbahçe ve Sivas deplasmanlarından birer puanla döndü. Tek mağlubiyetini ise Hatayspor’a karşı aldı.

Sezona son şampiyon olarak başladılar, kadrolarını büyük ölçüde korudular, hatta üstüne Zaha, Tete, Ziyech, Ndombele, Sanchez, Angelino, Bakambu gibi önemli isimleri kattılar. Şampiyonlar Ligi’nde gruplardan çıkamasalar da Manchester United ve Bayern Münih’e karşı etkileyici performanslar ortaya koydular. Ligde ise 19’uncu haftaya kadar Fenerbahçe ile aynı puanda geldiler, ilk yarıyı da sadece iki puan geride bitirdiler.

GALATASARAY ÇÖZÜLÜR MÜ?

Ligdeki bazı maçlarda performans olarak zorlansalar da Fenerbahçe ile farkın açılmasına yol açacak puan kayıpları yaşamaması, Galatasaray’da krize dönüşebilecek birçok konunun da üstünün örtülmesini sağladı. Sivas’taki beraberliğin ardından Fenerbahçe ile 2 puanlık bir farkın oluşması ise “acabaları” süpürüldükleri halının altından çıkarttı.  

Icardi’nin son haftalardaki vasat performansının üzerine sakatlanarak ülkesine gitmesi, bir de Fenerbahçe’nin 7 golle kazandığı gün havuz başından fotoğraf atması elbette eleştiri konusu. Takıma döndüğünde atacağı gollerle bugünkü eleştirileri unutturursa şaşırmayız ama Arjantinli yıldızın bu davranışları, Okan Buruk’u olası kötü sonuçlar karşısında da zor durumda bırakacak.

Ziyech ve Zaha belli dönemlerde iyi performanslar gösterseler de sezon başı transferlerinden beklentileri karşılayan olmadı. Takımı yine geçen senenin yıldızları Torreira, Mertens, Kerem Aktürkoğlu sırtladı. Sezona gollerle başlayan Icardi de denklemden çıkınca son haftalarda saha içinde sorun çözmekte zorlanan bir takım izledik.

Bu koşullarda ocak ayında gidilen Sivas deplasmanında Icardi’siz, sağ ve sol beksiz alınan 1 puan için kötünün iyisi denilebilir. Belki de sezon sonu şampiyonluk getirecek 1 puanı bile kazanış olabilir sarı kırmızılılar.

Ocak ayı sonuna kadar ise birisi Trabzon deplasmanı olmak üzere 4 maça daha çıkacaklar. Okan Buruk, Sivas’ta kırmızı kart gören Kerem Aktürkoğlu’ndan da en az 1 maç yararlanamayacak. Bu yoğun fikstüre açıkta yakalanan Galatasaray’ın başka puan kayıpları yaşaması, takım oyun olarak da gerilemeye başlamışken sürpriz olmaz.

Ama ligin geri kalanı için karamsar bir tablo çizmeye de gerek yok. Eksikler takıma geri döndüğünde kadro kalitesi ve oyun gücüyle yeniden bir ivme yakalayacaklardır. Fenerbahçe ile fark belki 5’e çıkar, belki kapanır, ama ne olursa olsun sarı lacivertlileri Ali Sami Yen’de konuk edecekleri 37’nci hafta maçına kadar yarışın içinde kalacaktır Galatasaray.

FENERBAHÇE İÇİN YOLUN SONU ŞAMPİYONLUK MU?

Fenerbahçe cephesinde ise işler kasım ayındaki dalgalanmanın ardından tekrar yoluna girmiş gözüküyor. Sarı lacivertliler üç gün arayla İstanbulspor’a 5, Konyaspor’a 7 gol attı. Üstelik defans dörtlüsündeki Becao sakat, Osayi ve Djiku da Afrika Şampiyonası'ndayken.

Ligin ilk yarısında kazanabileceği 57 puanın 50'sini kazansa da bazı maçlarda defoları gözüken Fenerbahçe, sezon başındakine benzer anlayışla kadrosunu güçlendirme çalışmalarına da başladı. Sarı lacivertliler daha kış transfer sezonu başlamadan 36’lık yıldız Bonucci'yi İstanbul'a getirdi. Milan'la Krunic için de sonunda anlaşıldığı yazılıyor. Tadic ve Dzeko'yu yedekleyecek bir kanat ve forvet arayışları da sürüyor.

Sarı lacivertliler galibiyet rekoru kırarak başladıkları sezonda ilk mağlubiyetlerini Kadıköy’de Trabzonspor’a karşı aldı. Adana Demirspor’la deplasmanda, Galatasaray ile de kendi sahasında berabere kaldı. Şampiyon olamadığı 9 sezonun ardından son yılların en kaliteli kadrosunu kuran ve bu sezon ligin en güçlü oyununu oynayan Fenerbahçe, mevcut form durumuyla Galatasaray’ın bir adım önünde.

Konya’ya karşı alınan farklı galibiyetin ardından İrfan Can Kahveci, 2014 yılında attığı bir tweeti tekrar paylaştı: “Bu yolun sonu şampiyonluk inşallah.” Bu sezon kadrosuna zaten oyun zekâsı ligin çok üstünde ve liderlik özellikleri yüksek oyuncular katmıştı Fenerbahçe. Devre arasında yapılacak bir defans lideri, bir de güvenilir defansif orta saha takviyesi, takımın büyük maçlardaki ruh halini ve performansını yukarı çekecektir. Yine de kaybedilen 7 puanın hepsinin büyük maçlar olduğunu düşünürsek, yolun sonunun şampiyonluk olduğunu rahatça söyleyebilmek için Fenerbahçe’nin Ali Sami Yen deplasmanına en az 4 puan farkla gitmesi gerekiyor.

Abdullah Avcı ile hem oyun hem skor istikrarı yakalayan Trabzonspor ve yeni teknik direktörü Fernando Santos’la benzer bir toparlanma sürecine girmesi muhtemel Beşiktaş da ikinci yarıda ligin gidişatına ağırlıklarını koyacaklardır.

Konferans Ligi turları başlayana kadar ligi ne kadar kayıpsız götürürse yolun sonu için o kadar umutlanabilir Fenerbahçe. Çünkü şampiyonluk yarışında yalnız kalan iki takım için ligin ikinci yarısı, ilk yarısından daha zor geçecek.