YAZARLAR

Galatasaray, Zaha’yla 3 puandan fazlasını kazandı

Ligin asıl stres yapılacak haftalarına henüz gelmedik. Bu haftalarda yapılacak hataların telafisi için önümüzde daha 17 maç var. Ama liderlik yarışındaki iki takımın üzerlerindeki baskıyı azaltacak, son haftalara moral olarak yüksek girmelerini sağlayacak her galibiyet, 3 puandan daha fazlasıdır. Galatasaray da 5 gol attığı Trabzon deplasmanından 3 puandan daha fazlasıyla döndü.

Galatasaray, Fenerbahçe’nin puan kaybettiği günde Trabzon deplasmanında 5 gollü rahat bir galibiyet alarak zirve yarışında yeniden puanları eşitledi.

Son maçlarda özellikle gol yollarında sıkıntı yaşayan sarı kırmızılılarda Okan Buruk, geçtiğimiz hafta Zaha-Mertens-Tete üçlüsü ve önlerinde Halil ile çıktığı Kayseri maçından gerekli dersleri çıkarmış olacak ki hücum hattında önemli değişiklikler yaptı.

Buruk, sol kanatta kaleye uzak kalan, takım arkadaşlarıyla bağlantı kurmakta zorlanan, rakip beklerle girdiği bire birlerin çoğunu da kaybeden Zaha’yı Trabzon deplasmanında ileri uçta değerlendirdi. Zaha da 3 golle yıldızlaşarak hocasının tercihini boşa çıkarmadı.

Performansları eleştiri konusu olan Halil ve Tete’yi yedek kulübesine çeken Buruk, yokluktan sol bek oynayan Barış Alper’i de sağ açıktaki yerine geri getirdi. Sol bekte ise kadrosunda belki de en güvendiği oyuncu olan Kaan Ayhan’a formayı verdi.

TRABZON’DA KADRO EKSİK, TAKTİK YANLIŞ

Trabzonspor bu sezon Abdullah Avcı göreve geldikten sonra Fenerbahçe deplasmanında 2, Sivasspor deplasmanında 3 gol yedi. Bu 2 maç dışında çıktığı 10 lig maçının 4’ünde kalesinde gol görmedi, 6’sında ise sadece 1 gol yedi. Yani takım savunması iyi bir ekip diyebiliriz bordo mavililer için. Ancak Avcı’nın takımı, Galatasaray karşısında iki stoperini de oyundan çıkarmak zorunda kalacak kadar dağıldı.

Bordo mavililerde hücum hattındaki silahlar Onuachu, Trezeguet ve Pepe’nin Afrika Uluslar Kupası’nda olması, Denswil’in sakatlığının devam ediyor olması, üstüne bir de hafta içi Abdülkadir Ömür’ün sebebini net olarak öğrenemediğimiz şekilde kadro dışı bırakılması elbette Avcı’nın oyun planını bozmuştur.

Ancak sarı kırmızılılara karşı defansı bu kadar önde kurmak, Kerem, Zaha ve Barış Alper gibi hızlı oyunculara rahatça sarkabilecekleri geniş alanlar bırakmak sadece kadrodaki eksikliklerle açıklanamaz. Avcı belki karşısında böyle bir hücum hattı görmeyi beklemiyordu ama yine de elindeki kadroyu düşünerek oyunu biraz daha geride kabullenmeli ve sabırlı bir oyun tercih etmeliydi. Üstelik ileride de Visca ve Enis Destan’ın bireysel çabaları dışında bir şey de üretemeyince bordo mavililer için sonuç hüsran oldu.

ZAHA KENDİNİ KANITLADI

Galatasaray cephesinde ise Zaha ve Barış Alper’in pozisyonlarının değişmesi birden çok sorunu aynı anda çözmüş görünüyor. Zaha sol çizgide oynadığında verimsiz kalmasının yanı sıra takımın işleyişini de bozuyordu, Kerem ortaya geçiyor, Mertens ise dışarda kalıyordu. Zaha’yı Icardi’nin yokluğunda ileri uçta değerlendirmek üç oyuncunun da performansını yukarı çekti.

Maçı 3 golle tamamlayarak kendisinden beklenenin çok daha fazlasını veren Zaha hem ilk golündeki vuruşuyla birinci sınıf forvetlere yakın bir şut tekniği olduğunu hem de kaleye yakın oynadığında çok daha tehlikeli bir oyuncu olduğunu gösterdi. Kapalı savunmalara karşı ileri uçta Buruk’un birinci tercihi olmayacaktır elbette ama sol kanatta ceza sahasına daha yakın bir rol verilirse çok daha verimli olacağını kanıtlamış oldu. Bazı maçlarda Icardi ile birlikte çift forvet olarak da değerlendirilebilir, bu konuda Buruk’un hücum planlarına yeni bir opsiyon da kattığını söyleyebiliriz.

KAAN AYHAN, BURUK’UN ELİNİ RAHATLATTI

Barış Alper’i birkaç haftadır sol bek oynatan Buruk, bu nedenle sağ açıkta da Tete’nin göstereceği performansa mecbur kalıyordu. Bu maçta sol beke Kaan Ayhan’ı çekerek hücumda Barış Alper’in dinamizmi ve gücünden faydalanabildi. Kaan Ayhan bu sezon ön libero ve stoperde oynadığı maçlarda genelde başarılı performanslar sergilemişti. Ters ayaklı olmasına ve karşısında Visca gibi usta bir oyuncu olmasına rağmen sol bekte de standardını düşürmedi. Hatta ters ayaklı olmasını rakip ceza sahasına girerek attığı golde avantaja çevirmeyi de başardı. Kaan Ayhan'ın sol bekteki bu performansı, ara transferde bu bölge için oyuncu arayan Galatasaray'a zaman kazandırabilir, aceleyle kötü bir tercih yapılmasının da önüne geçebilir.

ÜÇ PUANDAN FAZLASI

Trabzonspor için 5 gollü mağlubiyet her ne kadar moral bozucu bir sonuç olsa da büyük bir kırılma yaratmamalı. Tecrübeli teknik direktörleri ve Afrika Uluslar Ligi’ndeki eksiklerinin geri dönmesiyle bordo mavililer, yeniden toparlanmaya çalışan Beşiktaş ile birlikte sezon sonuna kadar üçüncülük yarışını sürdürecektir.

Galatasaray için bugün olabilecek en iyi senaryo gerçekleşti. Fenerbahçe puan kaybederken sarı kırmızılılar farklı kazandı ve zirvede yeniden puanlar eşitlendi. Okan Buruk, Kayseri maçından sonra yaptığı açıklamada 2 puanlık fark nedeniyle maça stresli çıktıklarını söylemişti. Hem farkın kapanması hem kadroda sorun olarak gözüken şeylere çözümlerin bulunmuş olması sarı kırmızıların üzerindeki baskıyı azaltacaktır. “Psikolojik üstünlüğün” iki takım arasında gidip geldiği yarışta 5 gollü galibiyet, Galatasaray’ı bir adım daha öne taşıdı.

Ligin asıl stres yapılacak haftalarına henüz gelmedik. Bu haftalarda yapılacak hataların telafisi için önümüzde daha 17 maç var. Ama liderlik yarışındaki iki takımın üzerlerindeki baskıyı azaltacak, son haftalara moral olarak yüksek girmelerini sağlayacak her galibiyet, 3 puandan daha fazlasıdır. Galatasaray da 5 gol attığı Trabzon deplasmanından 3 puandan daha fazlasıyla döndü.