Fransa seçimleri: 'Macron parlamentoda çoğunluğu elde edemiyor'

Fransa'da dün yapılan seçimlere ilişkin sandık çıkış anketlerine göre, Macron'un Ensemble ittifakı parlamentoda çoğunluğu kaybedebilir. Melenchon, "Cumhurbaşkanı çoğunluğu elde edemiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'daki genel seçimlerin ilk turu dün tamamlanırken, sandık çıkışı anketlerine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ensemble (Birlikte) koalisyonunun ulusal mecliste çoğunluğu kaybedebileceği belirtiliyor. 

Boyun Eğmeyen Fransa hareketi lideri Jean-Luc Melenchon'un girişimiyle LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes) ittifakının meclise taşıyacağı milletvekili sayısının ise 150 ila 190 olabileceği belirtiliyor.

Melenchon ise Macron'un liderliğindeki ittifak için "İlk kez seçilmiş bir cumhurbaşkanı çoğunluğu elde edemiyor" açıklaması yaptı. 

Yine sandık çıkış anketlerine göre, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) dahil çeşitli sağ partileri mecliste temsil edecek toplam milletvekili sayısı 50 ila 80 olurken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) 20 ila 45 milletvekili çıkarabiliyor.

BAKANLAR İKİNCİ TURA KALDI

Seçimlerin 19 Haziran'da düzenlenecek ikinci turuna, yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek. Fransa'da genel seçimde milletvekili adayı olan 15 bakan, seçimin 19 Haziran'da düzenlenecek ikinci turunda yarışacak.

İçişleri Bakanlığı kesinleşmemiş verilerine göre, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un yanı sıra kabinede milletvekili adayı olan 14 bakan genel seçimin ikinci turuna kaldı. Seçimlerin ikinci turu 19 Haziran'da yapılacak. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler fransa seçimler