Fransa sandık başında: Sol ittifak parlamentoda çoğunluk elde edebilir

Fransa'da genel seçimlerin ilk turu bugün yapılıyor. Anketler, Mélenchon liderliğindeki sol ittifak NUPES'in parlamentoda Macron'un partisine karşı çoğunluğu elde edebileceğine dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da bugün parlamento seçimleri yapılıyor. Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ittifak NUPES ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğindeki Ensemble (Birlikte) adayları arasında geçmesi beklenen seçimlerden önemli fark yaratan sonuçlar çıkması bekleniyor. 

6 BİN 293 ADAY YARIŞIYOR

Yaklaşık 48,7 milyon seçmenin bulunduğu ülkede halk, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için oy kullanıyor. Oy kullanma işlemi Fransa'nın ana kara topraklarında 18.00'de büyük kentlerde ise 20.00'de sona erecek.

İlk turda bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılacak. Araştırma şirketleri, sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlayabilecek. Seçimlerin 19 Haziran'da düzenlenecek ikinci turuna, yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek. Seçimde 6 bin 293 aday milletvekili olmak için yarışıyor. 

MELENCHON'UN BAŞBAKANLIĞI HEDEFLENİYOR

Fransa Boyun Eğmeyen Partili (LFİ) Jean-Luc Mélenchon'un girişimiyle kurulan Yeşiller Partisi (EEVL) Sosyalist Parti (PS) ve Fransız Komünist Partisi'ni (PCF) kapsayan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği'nin (NUPES) parlamentoda önemli bir sandalye sayısı elde etmesi bekleniyor. 

NUPES, mecliste salt çoğunluğu (289 sandalye) alarak Mélenchon'un başbakan olarak atanmasını hedefliyor. Buna göre, nisan ayında yapılan seçimlerde ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Macron'un partisi mecliste salt çoğunluğu kaybedebilir.

SEÇİM ANKETLERİNE GÖRE OY FARKI AZALDI

Seçim öncesi açıklanan son anketlere göre, sol ittifaka destek artarken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koalisyonu, parlamentoda çoğunluğu elde edememe olasılığıyla karşı karşıya. 

Ipsos/Cevipof'un bu hafta başına Le Monde gazetesi için yaptığı ankette, Macron'un Birlikte (Ensemble) blogu ilk turda oyların yüzde 28'ini alırken, sol ittifak NUPES yüzde 27.5 desteğe sahip. Anketlere göre, Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin ise ciddi oy kaybı yaşadığı ve 25-49 sandalye kazanabileceği öngörülüyor.

Ifop-Fiducial grubu tarafından yayınlanan son ankete göre ise Macron'un La République en Marche (LREM) partisinin çağrısıyla oluşturulan "Birlikte" koalisyonu parlamentoda 275-310 sandalye arası bir desteğe sahip. Anket, söz konusu koalisyonun parlamentoda çoğunluk için gereken 289 sandalyeyi elde edememe olasılığı olduğuna dikkat çekiyor.

BORNE VE KABİNESİ İSTİFA EDEBİLİR

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda Macron'un rakibi olan aşırı sağcı Marine Le Pen'in de aday olduğu genel seçimlerde, Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in (RN) 20 ila 50 milletvekili çıkaracağı tahmini yapılıyor. 

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un yanı sıra kabinedeki 14 bakanın aday olduğu genel seçimde, milletvekili seçilemeyen başbakan da dahil bakanların kabineden istifa edeceği daha önce kamuoyuna yansımıştı. Seçimlerin ikinci turu 19 Haziran'da düzenlenecek. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler fransa melenchon