Fransa'da seçim anketleri: Mélenchon yükselişte, Macron çoğunluğu kaybedebilir

Fransa'da parlamento seçimlerinde Macron'un koalisyonuna destek azalırken Mélenchon liderliğindeki sol ittifak oylarını artırıyor. Buna göre, Macron parlamentoda çoğunluğu elde edemeyebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 12 ve 19 Haziran'da yapılacak parlamento seçimleri öncesi açıklanan son anketlere göre, sol ittifaka destek artarken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koalisyonu, parlamentoda çoğunluğu elde edememe olasılığıyla karşı karşıya. 

Reuters, Ipsos/Cevipof'un Le Monde gazetesi için yaptığı ankette, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koalisyonuyla sol ittifak arasındaki oy farkının kapanmak üzere olduğunu aktardı. Buna göre, Macron'un Birlikte (Ensemble) blogu ilk turda oyların yüzde 28'ini alırken, sol ittifak NUPES yüzde 27.5 desteğe sahip. Anketlere göre, Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin ise ciddi oy kaybı yaşadığı ve 25-49 sandalye kazanabileceği öngörülüyor.

Politico'ya göre ise NUPES ve Ensemble yüzde 26 oy oranlarına sahip. Mélenchon'un Macron dönemi yükseltilen emeklilik yaşının 60'a düşürülmesi ve asgari ücretin yüzde 15 artırılması hedeflerinin seçmende karşılık bulduğu belirtiliyor. Sosyalist Parti lideri Olivier Faure de seçim anketleri verilerine ilişkin "Gerçek bir umut var" açıklaması yaptı.

PARLAMENTODA ÇOĞUNLUĞU KAYBEDEBİLİR

Fransa merkezli AFP'nin haberine göre, parlamento seçimlerine birlikte katılmaya karar veren sol partilerin oluşturduğu Yeni Ekolojik ve Sosyal Popüler Birlik (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale-NUPES) anketlere göre, 170-205 arasında sandalye edebilecek desteğe ulaşmış durumda.

Buna göre, Boyun Eğmeyen Fransa hareketi lideri Jean-Luc Mélenchon'un çağrısıyla Yeşiller, Fransız Komünist Partisi ve Sosyalist Parti'nin katıldığı ittifak, seçimlerde elde edeceği oy oranları iktidar partisinin parlamentoda çoğunluk elde etmesinin önüne geçebilir. 

ÇOĞUNLUK İÇİN 289 SANDALYE GEREKLİ

Ifop-Fiducial grubu tarafından yayınlanan son ankete göre, Macron'un La République en Marche (LREM) partisinin çağrısıyla oluşturulan "Birlikte" koalisyonu parlamentoda 275-310 sandalye arası bir desteğe sahip. Anket, söz konusu koalisyonun parlamentoda çoğunluk için gereken 289 sandalyeyi elde edememe olasılığı olduğuna dikkat çekiyor.

Ipsos anket şirketinin başkanı Brice Teinturier, France Inter radyosuna verdiği demeçte, "Bir veya iki puan farkla bile parlamentoda 40-50 sandalye el değişebilir" dedi. LREM milletvekili Aurore Berge, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada anketleri "ciddiye aldıklarını" belirterek "Ciddiye alıyoruz çünkü medyada ve anketlerde yükselişte olan bir kişi var, Jean-Luc Melenchon" dedi.

Macron, 24 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda aşırı sağcı lider Marine Le Pen'i yenerek ikinci beş yıllık dönemi elde etmişti. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

Etiketler macron melenchon fransa