Erbil'de iki parti anlaştı, ABD'den açıklama geldi

IKBY'de KDP ve KYB'nin seçimler ve peşmerge reformu konusunda anlaşmaya varmasına ilişkin açıklama yapan ABD'nin Erbil Büyükelçiliği anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimi, 30 Temmuz Pazar günü seçimler ve peşmerge reformu konusunda anlaşmaya vardı. ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) anlaşmaya ilişkin bir açıklama yaparak anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

5 MADDELİK ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Rûdaw'ın haberine göre, dün Süleymaniye'de KDP ve KYB arasında yapılan toplantıya KYB adına Genel Başkan Bafıl Talabani başkanlık ederken partinin üst düzey yöneticileri Kubad Talabani, Şalaw Ali Askeri, Şalaw Kosret Resul ve KYB Yüksek Siyasi Meclisi üyesi Cafer Şeyh Mustafa da katıldı. KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani başkanlığındaki KDP heyetinde ise Hoşyar Zebari, Mahmud Muhammed, Rebwar Yelda ve Ali Hüseyin yer aldı. 

Toplantının ardından 5 maddelik ortak bir açıklama yapan taraflar, IKBY parlamento seçimlerinin IKBY Başkanlığı tarafından belirlenen tarihlerde yapılması konusunda uzlaştıklarını duyurdu. Taraflar ayrıca peşmerge güçlerinin birleşmesi ve hükümetin gündemini desteklenmesine vurgu yaparak, “Peşmerge güçlerinin yeniden yapılanma sürecinin devam etmesi kararını aldık” maddesinde anlaşma sağladı. Toplantıda beş maddelik bir açıklama metni üzerinde de anlaşmaya varıldı.

ABD: ANLAŞMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu da iki taraf arasında varılan anlaşmaya ilişkin bir açıklama yaptı. Twitter (X) hesabı üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Bölgesi seçimlerinin yapılması, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve reform yapılması konusunda KDP ve KYB arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz. İki tarafın bir araya gelerek Irak Kürdistanı’nın diğer sorunlarını da müzakere etmesini ve çözüme ulaştırmasını dört gözle bekliyoruz.” (DIŞ HABERLER)

Etiketler erbil IKBY KDP KYB anlaşma