Kürt dünyasında geçen hafta... KYB-KDP toplantısında yüksek tansiyon: Anlaşmış gibi mi görünüyoruz?

KYP Lideri Bafil Talabani, KDP yetkilileri ile görüşmesinden ayrılırken ateş püskürdü, "KYB şehit kanıdır, fedailik etmiştir, güçtür" diye konuştu. Öte yandan Erdoğan'ın bölgeye ziyareti bekleniyor.

Fotoğraf Pukmedia
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kürt dünyasında geçen haftanın haberleri arasında, Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) hakim iki Kürt partisi arasındaki gerilim, Erdoğan'ın olası Irak ziyareti ve İran Kürdistan Demokrat Partisi'nin iki Peşmergesi'nin Süleymaniye'de öldürülmesi öne çıktı.

KYB VE KDP TOPLANTISINDA GERİLİM: ANLAŞMIŞ GİBİ Mİ GÖRÜNÜYORUZ?

Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafil Talabani, 9 Temmuz'da, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) üst düzey bir heyetle Erbil'in Pirmam ilçesinde bir araya geldi.

KYB ve KDP'nin 9 Temmuz toplantısı. 

Gergin geçen toplantının ardından KDP yetkilileriyle vedalaşmadan ayrılan Talabani, Mesut Barzani'nin kardeşi Sidat Barzani'nin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, KDP'ye ateş püskürdü.

Talabani, "KYB bundan sonra sessiz kalmayacaktır. Bugünden sonra ne yaşanırsa olduğu gibi cevap vereceğiz. KYB tarihtir, şehit kanıdır, fedailik etmiştir ve KYB güçtür" dedi.

Gazetecilerin, “KDP ile anlaşmaya vardınız mı?” sorusuna Talabani, "Hiç öyle görünüyor mu?" yanıtını verdi.

KDP Politbüro Yürütme Kurulu Sorumlusu Fazıl Mirani de yaptığı açıklamada, KDP'den bir yetkilinin daha önce partinin siyasetini temsil etmeyen şekilde KYB'ye yönelik sorumsuzca bazı değerlendirmelerde bulunduğunu, KYB'lilerin de bu konuda öfkelendiğini söyledi.

Bafil Talabani, KDP ile görüşmesinden bir gün önce, 8 Temmuz'da, Süleymaniye'deki Arbat Askeri Hava Üssü'nde ABD'nin eğitip donattığı KYB bünyesindeki Anti-Terör Güçleri'ni ziyaret etmişti.

Talabani'nin KDP ziyareti öncesi Arbat’a yaptığı bu ziyaret Kürt medyasında "güç gösterisi” olarak değerlendirildi. Ziyaretin ardından KYB'ye ait askeri güçler konvoy halinde Süleymaniye kent merkezinde devriye gezmişti.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ İÇİN YENİ AÇIKLAMALAR

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Ömer Berzenci, 24 Haziran'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kısa bir süre içerisinde ilk önce Bağdat ve ardından Erbil'i ziyaret edeceğini söylemişti.

Irak hükümeti yakın zamanda böyle bir ziyaret olacağını doğrulamasa da konu IKB medyasında gündem olmaya devam ediyor. Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin üst düzey Kürt yetkililerden yeni bir açıklama geldi.

IKB Doğal Kaynaklar Bakanı Kemal Muhammed Salih, 10 Temmuz'da Erbil'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Mart ayından bu yana ihracatı duran IKB petrolünün yeniden sevkiyatının başlaması meselesinin Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında gündeme geleceğini söyledi.

Salih, Erdoğan'ın ziyaretinin net tarihi hakkında ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.

KÜRDİSTAN YÖNETİMİ NÜFUSU 7.4 MİLYON, YÜZDE 78'İ KENTLERDE YAŞIYOR

IKB Data Kurulu'nun, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Süleymaniye, Erbil, Duhok ve Halepçe vilayetlerinin tamamında yaşayan göçmenler de dahil olmak üzere bölge nüfusunun 2023 sonuna kadar 7 milyon 500 bini geçeceği ifade edildi.

Açıklamada, nüfusun 3 milyon 296 bininin erkek, 3 milyon 260 bininin de kadınlardan oluştuğuna yer verildi. IKB nüfusu dışında bölgede 1 milyon 476 bin iç ve dış göçmenin de ikamet ettiği belirtildi.

Nüfusun yüzde 78.4'ünün kentte, 21.6'sının da kırsalda yaşadığı kaydedildi.

IKB'DE ÇİFTE MAAŞLI 4 BİN MEMUR

IKB Maliye Bakanı Awat Şêx Cenab, 10 Temmuz'da katıldığı Erbil merkezli Kürdistan 24 TV'deki programda yaptığı açıklamada, hükümetin son dönemde reformlar kapsamında daha önce çifte maaş alan 4 bin memuru sistemde tespit ettiğini söyledi.

Cenab, IKB Hükümeti'nin 9. kabinesinin 4 bin kişinin çifte maaş almasının önüne geçip bu ödemeleri iptal ettiğini kaydetti.

SÜLEYMANİYE’DE 2 YILDA 18 PKK’Lİ 9 İKDP’Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

KYB lideri Bafil Talabani'nin kuzeni, partiden ihraç edilen eski KYB Eş Başkanı Lahur Şeyh Cengi'ye yakınlığı ile bilinen ve sosyal medya hesapları üzerinden yayın yapan "Vedeng" haber sitesinin 8 Temmuz'da geçtiği haberde son iki yıl içerisinde Süleymaniye'de birçok suikast meydana geldiği yazıldı.

Haberde, bu süre zarfında 18 PKK'liye ve İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) üyesi 8 Peşmerge'ye yönelik vilayet sınırları içerisinde suikast düzenlenip öldürüldükleri belirtildi.

Haberde ayrıca, İran'ın vilayete yönelik 28 defa İHA'larla saldırı düzenlediği kaydedildi.

İKDP'Lİ PEŞMERGELERE SUİKAST

İran'a muhalif ve İKB'de konuşlu İKDP'li 2 Peşmerge, ziyaret amaçlı gittikleri Süleymaniye'nin Raperin bölgesinde başka bir Peşmerge tarafından ateş açılarak öldürüldü. Saldırının İran'ın talimatı üzerine gerçekleştirildiği iddia edildi.

Erbil merkezli Basnews'in 7 Temmuz'da geçtiği habere göre İran istihbaratı ile bağlantılı olan ve İKDP'li bir Peşmerge, arkadaşlarına sınır üzerindeki bir bölgede tuzak kurup ikisini öldürdü.

Suikastı düzenleyen Peşmerge'nin İran'a geçtiği iddia edildi.