Elazığ’da hayvanlara kötü muamele davası ertelendi

Elazığ Belediyesi Hayvan Bakımevi'nde hayvanlara kötü muamele davası hâkimin izinli olması gerekçesiyle ertelenirken, bakımevini ziyaret etmek isteyen hayvanseverler ise içeri alınmadı.

Hayvanseveler, davanın ertelenmesi sonrası bakımevini ziyaret etmek istedi ancak pandemi gerekçesiyle içeri alınmadı.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - AK Partili Elazığ Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde dört sorumlu kamu görevlisi hakkında hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması mahkeme başkanının izinli olmasından dolayı 16 Mart'a ertelendi.

Duruşmanın ertelenmesine tepki gösteren hayvanseverler adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamayı yapan hayvan hakları savunucusu veteriner hekim Türkan Ceylan, "Biz işlerimizi bırakıp buraya geldik, bu tavır bizi üzdü. Böyle hassas bir davada geçici bir hakimin gelmesi ve duruşmanın yapılmasını beklerdik" dedi. Sürecin uzatılmaya çalışıldığının çok aşikar olduğunu söyleyen Ceylan, desteğin de kartopu misali giderek artacağını belirtti. Dava uzatılsa da kan kaybetmeden Elazığ'a gelmeye ve duruşmalara katılmaya devam edeceklerini söyleyen Ceylan, "Her duruşmada hayvanların haklarını savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'KAYBEDEN BELEDİYE OLACAK'

Elazığ Belediyesi tarafından kendisi hakkında açılan manevi tazminat davasını da değerlendiren Ceylan, "Hayvanlarla ilgili bir şeyleri paylaştığım için bana tazminat davası açılması, ifade özgürlüğüne çok büyük bir darbedir. Yıllarca Elazığ barınağına gönüllü gitmiş bir veteriner hekimim. Bu tazminat davasını susturma, yıldırma ve korkutma çabası olarak görüyorum. Bu davanın kaybedeni Elazığ Belediyesi olacak. Davamızın sonuna kadar takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLÜLER BAKIMEVİNE ALINMADI

Adliyede yapılan açıklamanın ardından hayvan bakımevini ziyaret etmek isteyen hayvanseverler, korona virüsü bahane edilerek içeri alınmadı. Söz konusu yasağa tepki gösteren Ceylan, "Eğer burada katliam yoksa, kapılarınızı açın ve içerideki hayvanları bizler de görelim. İki yıldır içerideki hayvanlardan hiçbir şekilde haber alamıyoruz" dedi.

'HAYVAN SAHİPLENİLMEYE BİLE İZİN VERİLMİYOR'

Bakımevinde dört ayda 1062 hayvanın öldüğünün ortaya çıkmasına karşın belediyenin, gönüllüleri içeri almamakta direttiğini söyleyen Ceylan, söz konusu bu yasağın, davalarının haklılığını pekiştirdiğini belirtti. Bakımevinden hayvan sahiplenilmesine bile izin verilmediğini ifade eden Ceylan, "Çok acı olarak bunu ifade etmeliyim ki, burası toplama kampına, öldürme kampına, katliam kampına dönüşmüş durumda. Belediyenin hatalarını kabul edip geri adım atmalarını bekliyoruz ama bunu hiçbir zaman göremiyorum" diye konuştu.

Hayvanseverler, açıklamanın ardından bakımevinin kapısına dışarıdaki sokak hayvanları için mama döküp alandan ayrıldı. 

Ne olmuştu?

AK Partili Elazığ Belediyesi’ne ait Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi’nde hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiası mahkemelik oldu. Elazığ Valiliği’nin sorumlu kamu görevlileri hakkında vermediği soruşturma izni, Bölge İdare Mahkemesi tarafından verildi. Eski Veteriner İşleri Müdürü Vesile Tutcugil ve veteriner hekim Fikret Gürocak’ın da aralarında bulunduğu dört kişi hakkında “görevi kötüye kullanmak” iddiasıyla Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı. Savcılık, söz konusu hayvan bakımevi için “adeta hayvan soykırımı yapılmış” derken, bilirkişi raporlarına ise “Bir kedi yavrusunun açlıktan ölü bir kediyi yediği, bazı padokların bir günden daha uzun süreli temizlenmediği, ishal ve halsizlik gözlemlenen büyük hayvanların yanında sağlıklı yavruların karışık halde bulunduğu, sağlıklı hayvanların yanında ölü hayvanların bulunduğu” gibi birçok bulguya yer verildi. Duruşma öncesi ortaya çıkan ölüm tutanaklarında ise bakımevinde dört ayda 1062 hayvanın öldüğü belirlendi.