Başbakan Yardımcısı Akdağ'dan 'maliyet analizi'yle Suriyeli yanıtı

Başbakan Yardımcısı Akdağ, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "Suriyeliler için 30 milyar doları nereye harcadınız?" sorusuna maliyet analizi ile yanıt verdi. Eğitim, sağlık, belediye hizmetleri gibi çok sayıda kalemde maliyet rakamları açıklayan Akdağ, "84 milyar içinde 11 milyar liranın da vatandaşlarımız tarafından harcandığını düşünüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Suriyeliler için harcandığı söylenen 30 milyar dolara ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kılaçdaroğlu'nun "Suriyeliler için harcandığını söylediğiniz 30 milyar doları nereye harcadınız" sorusuna yanıt veren Akdağ, "Hesaplamaları yaptık. Hesap uzmanı olduğunu kasım kasım kasılarak söyleyen Kılıçdaroğlu'nun danışmanları olsa bu hesapları kendileri de yapabilir" dedi.

'12 MİLYON KİŞİYE TEKABÜL EDİYOR'

Akdağ şunları söyledi: "Türkiye'de 2011'den bu yana misafir olan geçici barınma statüsündeki Suriyelilerin yıl-kişi hesabıyla 12 milyon kişiye tekabül ettiğini söyleyebiliriz. Şu an 3 milyon 300 bin kişi var. Geçen yıl da bu kadardı. 2011'den itibaren toplandığında 12 milyon kişi 1 yılda yaşamış gibi bir hesap yapılabilir. Bunu da 30 milyara bölerseniz aşağı yukarı ayda kişi başına 800 lira, dolar hesabıyla 200 dolar gibi bir hesap çıkmaktadır. Bu bir kişinin yeyip, içmesi ya da barınması ile ilgili bir maliyet değil. Bu bir kişinin tüm kamudan aldığı hizmet de bunun içindedir. Konuşulan rakamın büyük rakam olmadığı, batılı ülkelerin hesapları dikkate alınırsa, son derece verimli maliyet açısından kontrollü bir harcama olduğu açıktır."

Akdağ'dan Kılıçdaroğlu'na '30 milyar' yanıtı: Suriyeliler yoldan geçmiyor mu?Akdağ'dan Kılıçdaroğlu'na '30 milyar' yanıtı: Suriyeliler yoldan geçmiyor mu?

EN YÜKSEK MALİYET BELEDİYE, EĞİTİM, SAĞLIK İÇİN

Bakan Akdağ daha sonra "Sektörel Bazlı Suriye Maliyet Analizi" başlıklı bir belgedeki harcamaları açıkladı. Akdağ'ın açıkladığı verilere göre en yüksek harcamalar belediyecilik, sağlık ve eğitim hizmetleri için sırasıyla 17.5, 16 ve 15.5 milyar lira oldu. AFAD, Güvenlik, Fırat Kalkanı Bölgesi, Sıfır noktası insani yardım, göç idaresi, amortisman, diğer STK'lar başlıklarında hesaplanan toplam maliyet 73 milyar 231 milyon 106 bin lira oldu.

Kılıçdaroğlu'ndan Sarraf çağrısı: Gelin biz yargılayalımKılıçdaroğlu'ndan Sarraf çağrısı: Gelin biz yargılayalım

Maliyet analizinde dikkat çeken bir bölüm de 'Yardım olarak dağıtıldığı düşünülen miktar' başlığı oldu. Bu kalemde 11 milyar 649 bin 434 bin 741 de eklendiğinde toplam maliyet 84 milyar 880 milyon lira olarak hesaplandı. Bu miktar döviz kuru üzerinden değerlendirildiğinde Suriyeliler için harcandığı söylenen 30 milyar dolara denk geliyor.

'VATANDAŞIMIZIN HARCADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Bakan Akdağ, 2011'den itibaren harcanan miktarın farklı hesaplamalarda da buna yakın çıkacağını söyledi. Bakan Akdağ, 'Yardım olarak dağıtıldığı düşünülen miktar' kalemiyle ilgili soru üzerine, "84 milyar içinde 11 milyarın da vatandaşlarımız tarafından harcandığını düşünüyoruz. Çünkü insanlarımız kapılarını açtılar. Evlerini açtılar, ikram ettiler, yedirdiler, içirdiler. Şimdi bunu söylüyoruz ama yarın da "vatandaş harcamış" diyecekler. Hayır. 84 milyar içinde 11 milyardan bahsediyorum" dedi.