Halkbank'tan 'temiziz' açıklaması

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın hafta başında ABD'de tutuklanmasının ardından bankadan bugün açıklama geldi: Kaynağı ve mahiyeti belirsiz hiçbir transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın 'bankacılık sahtekarlığı' ve 'İran'a yönelik yaptırımları delmek' iddiasıyla ABD'de tutuklanarak, Rıza Sarraf'la aynı cezaevine konulmasının ardından gündeme gelen iddialara banka yanıt verdi. Açıklamada, 17-25 Aralık sürecinde gündeme getirilen iddialar 'komplo' olarak nitelendirilerek, bankacılık işlemlerinin uluslararası kurallara uygun olduğu öne sürüldü.

"Son günlerde muhtelif basın yayın organlarında; bankamızın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, Amerika Birleşik Devletleri’nde tutuklanması konusuna atfen bankamızın güven ve itibarını sarsıcı, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı nitelikte haberlere yer verildiği görülmektedir" denilen açıklamada, şöyle denildi:

"Öncelikle bilinmelidir ki; Bankamız tüm iş ve işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere her zaman tam bir şekilde uymakta, paydaşlarının, iş ortaklarının ve mevduat sahiplerinin haklarının korunması için tüm tedbirleri almaktadır.

FBI 40 sayfalık Halkbank raporu hazırlamışFBI 40 sayfalık Halkbank raporu hazırlamış

Bankacılık hizmetini sunarken mevcut düzenlemeler ve diğer tüm bankalarca bilinen ve izlenen dış ticaret uygulamaları dışında hiçbir mekanizma, yöntem veya sistem kullanılmamaktadır. Bankamızın tüm iş ve işlemleri, ulusal ve uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca düzenli olarak denetlenmektedir. İlgili döneme ilişkin yapılan denetimlerde dış ticaret işlemleri de dahil bankacılık hizmetlerimizin hiçbirisinde uluslararası bankacılık kurallarına ve hukuka aykırılık tespit edilmemiştir. Herhangi bir ülkeyle ilgili olarak mahiyeti belirsiz ve hukuksuz hiçbir ticari işleme taraf olunmamış, kaynağı ve mahiyeti belirsiz hiçbir transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir.

ARACILIK EDİLMEDİ

Bankamızca herhangi bir yasaklı tarafın, kişinin veya mal ya da hizmetin dahil olduğu işlemlere aracılık edilmemiştir. Söz konusu iddialarda bahsi geçen ülke ile ilgili ticarete konu işlemlerde düzenlemeler gereği ABD finansal sistemi ve para birimi kullanılmamıştır. Bugüne kadar herhangi bir işlemi nedeniyle hiçbir yaptırıma maruz kalmayan Bankamızın takdire şayan durumu açıkça ortadadır. Hal böyleyken göz altına alınma gerekçesi olarak ifade edilen iddiaların, 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde ortaya atılan ve Bankamızla hiçbir ilgisi olmayan iddialardan oluştuğu, bu girişimin de o dönemde FETÖ terör örgütü tarafından ülkemize yönelik yapılan hain saldırının bankamızı hedef alan ekonomik/finansal halkası olduğu aşikardır."

Halkbank fona devredildiHalkbank fona devredildi

ABD'de tutuklu bulunan Atilla'nın duruşmasının 10 Nisan'da yapılacağının da anımsatıldığı açıklamada, Atilla'nın, 2014-2017 yılları arasında yedi kez ABD'ye görevli olarak gittiği vurgusu da yapıldı. (DHA)