FBI 40 sayfalık Halkbank raporu hazırlamış

ABD'de tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın çıkarıldığı mahkemede, konsolosluk görevlilerinden eşinin avukat tutmasını istediği ortaya çıktı. FBI ise 40 sayfalık dosya hazırladığı, Atilla ile Rıza Sarraf arasındaki telefon konuşmalarının da delil olarak yer aldığı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’de tutuklanmasına yol açan soruşturma kapsamında FBI tarafından hazırlanan 40 sayfalık rapor ortaya çıktı. Atilla’nın, geçen yıldan bu yana tutuklu bulunan Rıza Sarraf ile birlikte ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği iddia edilen raporda, Atilla ve Sarraf, yüz milyonlarca dolar tutarında yasa dışı işlem yapmakla suçlandı.

HALKBANK-SARRAF BAĞDAŞTIRILMIŞ OLDU

Böylece kamu bankası olan Halkbank, ilk kez resmi olarak ABD hukuk sisteminde Sarraf davasıyla bağdaştırılmış oldu. Raporda Atilla ile Sarraf arasındaki yapılan ve FBI tarafından kayıt edilen telefon görüşmelerine de yer verildi. Buna göre ABD, 17- 25 Aralık soruşturması öncesinde, Ocak 2013’te Atatürk Havalimanı’nda ele geçirilen ve Sarraf’a ait olduğu iddia edilen 1.5 tonluk altın operasyonun hemen ardından telefon dinlemelerine başlamış. FBI ajanı Jennifer A. McReynolds’ın imzasını taşıyan raporda Atilla ve Sarraf ile “birinci şüpheli” ve Atilla’nın şefi olan “ikinci şüpheli” adı verilen isimler arasındaki konuşma dökümleri yer alıyor.

1 GÜNDE 2 MİLYAR TL ERİDİ

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın bankanın eurobond ihraç süreci kapsamında gittiği ABD’de yatırımcılarla görüşmelerinin ardından tutuklanması piyasaları da sarstı. Halkbank’ın borsada işlem gören hisseleri yüzde 15’i aşan kayıpla tarihindeki en büyük düşüşünü yaşadı. Halkbank’ın piyasa değeri de bir günde 500 milyon dolardan fazla eridi. 28 Mart Salı günü kapanış fiyatına göre 15 milyar TL olan Halkbank’ın piyasa değeri, dünkü kapanış fiyatı üzerinden 2 milyar TL’lik kayıpla, 13 milyar TL seviyesine indi. Halkbank hisseleri günü yüzde 14.3 kayıpla 10.34 TL’den kapattı. Olayın politik bir gelişmeye dönüşmesinden endişe edilen piyasalarda TL dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederken, dolar kuru 3.66 TL’nin üstünü gördü, gösterge 10 yıllık faiz ise 20 baz puan yükseldi. Borsa İstanbul’da BIST-100 endeksi yüzde 1 düştü.

DOLAR CİNSİ TAHVİL İHRACI İÇİN GİTMİŞ

İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delmek ve bankacılık sahtekarlığı yapmak suçlamalarıyla tutuklanan Atilla, çıkarıldığı mahkemede Türkiye New York Konsolosluğu görevlilerine eşinin avukat tutmasını istediğini söyledi. Halkbank’ın planladığı dolar cinsi tahvil ihracı öncesi yatırımcılarla görüşmek için New York’ta bulunan Atilla, ABD gazetelerinin iddialarına göre FBI tarafından izlendikten sonra ülkeden çıkarken gözaltına alındı. Kefaletle serbest bırakılma başvurusunda bulunup bulunmadığı bilinmeyen 47 yaşındaki bankacı şimdilik federal tutuklu olarak ABD’de kalacak.

DÖNÜŞTE GÖZALTINA ALINMIŞ

New York JFK Havalimanı’nda Türkiye’ye dönmek üzere uçağa binmek üzereyken FBI tarafından gözaltına alınan Atilla, geceyi havalimanındaki tutukevinde geçirdikten sonra salı günü sivil kıyafetleriyle yargıç karşısına çıkarıldı. Atilla’ya kara para aklama, dolandırıcılık ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delme suçlarıyla yine ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab (Rıza Sarraf) davasının da görüldüğü New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi yargıçlarından James Francis tarafından suçlamalar yöneltildi. 12 sayfalık suç duyurusu ve yasal hakları yüzüne okunan Atilla’ya avukat tutma imkanı olmaması halinde mahkemenin tüm dava için kendisine avukat görevlendirilebileceği belirtildi.

Atilla, yaklaşık 10 dakika süren oturumun ardından Reza Zarrab’ın da bulunduğu “New York MCC” cezaevine sevk edildi. Yargıç Francis, Atilla’ya yönelik iddianamenin okunacağı duruşma tarihini 10 Nisan olarak belirledi. 10 Nisan’daki oturumda Mehmet Atilla’nın davasının Reza Zarrab davası ile birleştirilmesi bekleniyor.

(Kaynak: Cumhuriyet/Hürriyet)