Kıbrıs'ta korona virüsü için çifte alarm

Korona virüsü krizi nedeniyle Kıbrıs’ta hareketli saatler yaşanıyor. Adanın kuzeyinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hükümetten 14 gün için Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmesini talep etti. Aynı saatlerde Rum mevkidaşı Cumhurbaşkanı Anastasiadis, sınır kapıları ile Yeşil Hattaki üç geçiş noktasını kapatma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın çağrısıyla olağanüstü toplanarak korona virüsüyle mücadele kapsamında alınacak önlemleri görüştü. Toplantıdan sonra açıklama yapan Mustafa Akıncı Bakanlar Kurulu'na 14 gün süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesi önerisinde bulunduğunu açıkladı.

Akıncı, OHAL kararının bir an önce alınmasını önerdiğini, ancak Bakanlar Kurulu'nun için hazır olmadığını belirterek "Pazar günü toplanmamızı söylediler, seve seve geleceğimi söyledim" dedi.

Halkın kendi ve çevresinin sağlığı için hafta sonunu evde geçirmesi gerektiğinin altını çizen Mustafa Akıncı, "Çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Umarım bu konuda geç kalmayız" ifadelerini kullandı.

İtalya gibi bir ülkenin tedbirleri uygulamakta geç kaldığı için düştüğü durumu işaret eden Mustafa Akıncı, şöyle devam etti: "İtalya hangi hastayı kurtarıp, hangisini ölüme terk edileceği noktaya geldi. Biz asla bu duruma düşmek istemeyiz, dolayısıyla Bakanlar Kurulu'na Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesini önerdim."

Siyasi partilerin de bu öneriye sıcak aktığını belirten Mustafa Akıncı OHAL'in demokratik özgürlüklere dokunmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Akıncı şöyle konuştu: "Şu anda bilinen vaka sayısı 5, Anastasiadis (Rum tarafının Cumhurbaşkanı) ile telefon ile konuştum, 10 bildiğimiz vakanın 14 olduğunu öğrendim. Eğer tedbiri alır ve eve kapanırsak, yani izole olursak, sadece temel hizmetler olursa yine de 189 vakaya ulaşıyoruz. Eğer yarı tedbirler ile idare edersek, 1 ay içerisinde 2 bin 180'e çıkacak. Gerekli tedbirleri almazsak, vaka sayısı 22 binleri geçiyor. Dolayısıyla bu rakamlar, bize bir tek şeyi söylüyor; derhal tedbir alın diyor. Bu Cuma binlerce insan yan yana namaz kıldı, evlerinden de kılabilirlerdi, ancak Din İşleri Dairesi'ne bunu bir karar olarak önerdim, iletilmediği için böyle bir olay yaşandı. Umarım bu nedenle bir vaka ortaya çıkmaz. Eğlence yerlerinin hepsinde tedbirler alınmalıydı. OHAL kararının bir an önce alınmasını önerdim, bu akşam için hazır değillerdi, Pazar günü toplanmamızı söylediler, seve seve geleceğimi söyledim. Halkımız kendi ve çevresinin sağlığı için bu hafta sonunu evde geçirmelidir. Çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Umarım bu konuda geç kalmayız."

Mustafa Akıncı bu açıklamayı yaptığı saatlerde Rum mevkidaşı Anastasiadis de Lefkoşa’nın güneyinde 15 Mart itibari ile adaya girişlerde kısıtlamaların devreye gireceğini açıkladı. Buna göre 15 Mart itibari ile Kıbrıs’ın güneyine Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları, Kıbrıs’ta yasal olarak ikamet edenler, Kıbrıs’ta çalışanlar, diplomatik personel ve bazı istisnalar dışında kimse kabul edilmeyecek. Aynı şekilde Yeşil Hattaki operasyonel geçiş noktalarından sadece Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları ile bazı kategorilerdeki kişiler yararlanabilecek. Ayrıca, Kıbrıs’ın güneyindeki eğitim kurumları kapalı kalmaya devam edecek ve hükümet ek ekonomik yardımları yürürlüğe sokacak.

Kıbrıs’ta korona krizi büyüyor: 24 saatte vaka sayısında büyük artışKıbrıs’ta korona krizi büyüyor: 24 saatte vaka sayısında büyük artış