Kıbrıs’ta korona krizi büyüyor: 24 saatte vaka sayısında büyük artış

Kıbrıs'ta korona virüsü krizi büyüyor. Adanın her iki tarafında da vaka sayısı artarken, hükümetler ek tedbirler alıyor. Doktorlar ise kaygılı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyinde Lefkoşa Devlet Hastanesi karantina merkezinde tutulan üç kişinin sonuçları pozitif çıktı. Yeni korona virüsü vakaları ile birlikte Kuzey Kıbrıs’ta toplam vaka sayı beşe yükseldi. Adanın güneyinde ise sayı 14'e çıktı.

Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki vaka sayılarının ise önümüzdeki gün ve saatlerde artması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, bu akşam Kıbrıs saati ile 20.30 virüs tedbirleri ile ilgili açıklamalarda bulunacak.

KUZEY'DE YENİ ÖNLEMLER

Adanın kuzey kesiminde ise hükümet yeni ek önlemleri cuma öğlen saatlerinde açıkladı. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bugün korona virüsü ile ilgili olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklamalarda bulundu. Özersay, kamu görevlilerinin yurt dışına çıkmasına sınırlama getirildiğini söyledi.

“İlave bazı tedbirler alma yoluna gidiyoruz. Sosyal medyada ve kamuoyunda sokağa çıkma yasağı olacağı konuşuluyor. Sokağa çıkma yasağı söz konusu değildir” diyen Özersay, ikamet izni başvurularının 30 gün boyunca durdurulmasına karar verildiğini, 10'dan fazla kişinin katılacağı turların kısıtlandığını ve polis okulunun da tatil edildiğini açıkladı.

İKİ LİDER ANLAŞTI

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Anastasiadis ile yeni bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmede, Yeşil Hatta açık olan üç geçiş noktasının açık kalmaya devam etmesini, ancak sadece zorunlu hallerde kullanılması konusunda çağrıda bulunulması kararlaştırıldı.

“Tehdit ortaktır, mücadele de ortak olmalıdır. Bu anlayışla çalışmaya devam edeceğiz” diyen Akıncı, yurt dışından güney havalimanlarına gelen tüm Kıbrıslı Türklerin bilgilerinin, 14 gün evlerinde gözetim altında tutulabilmeleri için KKTC hükümetine hızlı bir şekilde iletilmesi konusunda da mutabık kalındığını açıkladı.

Kıbrıs'ta korona virüsü için çifte alarmKıbrıs'ta korona virüsü için çifte alarm

DOKTORLAR ENDİŞELİ

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Tıp-İş konu ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamada tüm sınır kapılarında sadece KKTC vatandaşları ve çalışma izinlilere geçiş izni verilmesi gerektiği, girenlerin 14 gün izlenmeye alınması, zaman kaybetmeden ayrı bir karantina hastanesinin devreye sokulması, kamu ve özeldeki tüm iş yerlerinin sınırlandırılması, sokağa çıkışların asgari olması yönünde çağrıda bulundu.

ÇİN VE İTALYA UYARISI 

Bir uyarı da Rum kesimindeki Lefkoşa Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümünden geldi. Kıbrıs Haber Ajansı’na konuşan öğretim üyesi Petros Karayiannis, gerekli önlemlerin ilerleyen saatlerde ve günlerde alınmaması durumunda Kıbrıs’taki durumun kontrol dışına çıkabileceği uyarısında bulundu. Böylesi bir durumda Kıbrıs, Çin ve İtalya’dan yaşananların benzeri bir durumla karşı karşıya gelebilir.