Şam ve Suriyeli Kürtler anlaştı: Sınıra Suriye ordusu konuşlanacak

ABD'nin Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararının ardından, SDG Şam'la anlaştı. Suriye'nin kuzeyini yöneten Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu, 'Suriye ordusunun Türkiye sınırına konuşlanacağını' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasının ve Amerikan yönetiminin Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı almasının ardından, Suriyeli Kürtler Şam yönetimiyle anlaştı. Suriye'nin kuzeyini yöneten Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, Suriye ordusunun Türkiye sınırına konuşlanacağı belirtildi.

Açıklamada, 'Suriye'nin kuzeyindeki Kürt liderliğinin, Suriye ordusunun bütün sınır hattı boyunca konuşlanmasını kabul ettiği' ifadeleri yer aldı.

İLK HAMLE KOBANİ VE MENBİC Mİ OLACAK?

Bu açıklamadan hemen önce, gözler Menbic ve Kobani'ye çevrilmişti. Suriye ordusunun 48 saat içinde iki kente de girmesinin beklendiği haberleri çeşitli kaynaklardan teyit edilmişti. Son olarak Suriye devlet medyası da, 'Suriye ordusunun Türk saldırganlığına karşı koymak için askerlerini kuzeydeki cephelere kaydırmaya başladığını' duyurmuştu.

İddia ilk olarak, Şam yönetimine yakın El Mayadin televizyonu tarafından ortaya atılmıştı. Lübnan merkezli kanal, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında bu yönde bir anlaşma yapıldığını öne sürdü. Habere göre, Suriye ordusu SDG kontrolündeki Kobani ile Menbic Askeri Konseyi'nin kontrolündeki Menbic'e 48 saat içinde girecek.

'ANLAŞTIK'

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ile SDG'ye yakın kaynaklar da söz konusu anlaşmanın yapıldığını, Suriye ordusunun Rus askerleriyle birlikte her iki kente de gireceğini öne sürüyor. Bir SDG yöneticisi de "Anlaştık" açıklaması yaptı. Ordunun Menbic'e bu gece girebileceği, Kobani'ye de Menbic üzerinden geçeceği belirtiliyor.

Tarafların Lazkiye'deki Rus üssü Hmeymim'de görüştüğü de iddialar arasında.

KOALİSYON YETKİLİSİ DE TEYİT ETTİ

Daily Telegraph gazetesine konuşan bir IŞİD karşıtı koalisyon yetkilisi de Suriye yönetimiyle SDG arasındaki anlaşmayı doğruladı.

ABD SAVUNMA BAKANI 'ANLAŞABİLİRLER' DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin harekatının ilk başta planlanan bölgelerin ötesine geçerek hem daha güneye, hem de batıya genişleyeceğini, SDG'nin ise Moskova ve Şam'la bir anlaşma yapma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Esper, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu nedenle, Suriye'nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerini güneye kaydırma emri verdiğini söylemişti.

'ÇEKİLME BİRKAÇ GÜN İÇİNDE'

Son olarak Reuters'a konuşan iki ABD'li yetkili, askerlerin 'birkaç gün içinde' çekileceğini söyledi.

Suriyeli Kürtlerin Fırat'ın batı kıyısında kontrol ettikleri stratejik Menbic kenti ile Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin hemen güneyindeki Kobani de ABD'nin bu bağlamda çekilmesi beklenen noktalardan ikisi. Sosyal medyada yayılan "ABD Kobani'den çekildi" iddiasına ise henüz resmi teyit gelmiş değil.

ABD Savunma Bakanı: Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekiliyoruz, Kürtler Şam'la anlaşabilirABD Savunma Bakanı: Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekiliyoruz, Kürtler Şam'la anlaşabilir

MENBİC VE KOBANİ NEDEN ÖNEMLİ?

Fırat'ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO'nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrol ettiği Cerablus'un hemen güneyinde bulunan Menbic, uzun süredir ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde Menbic Askeri Konseyi'yle, kent kırsalında da TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD'den kontrolün TSK'ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

Suruç'un hemen güneyindeki Kobani'deki IŞİD kuşatmasıysa, ABD'nin YPG'yle IŞİD'e karşı ortaklığının ilk başladığı yerlerden biri olma özelliğini taşıyor. 13 Eylül 2014 - 26 Ocak 2015 arasında IŞİD kuşatması altında kalan kente ABD havadan gıda ve silah yardımı yapmıştı. Bu süreçte 100 bini aşkın Kürt sığınmacı IŞİD dehşetinden kaçarak, Kobani'den tek çıkış yolları olan Türkiye sınırına akın etmiş, Ankara mülteci akınını gerekçe göstererek sınırı bir süre kısmen kapatmıştı.

ABD'nin Kobani'de iki üssü bulunuyordu. (DIŞ HABERLER)