G7'de Rusya kavgası: Trump ısrarla Putin'i istedi!

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Fransa'daki G7 zirvesinde Rusya'nın gruba yeniden davet edilmesini istediği, bu nedenle diğer liderlerle arasında gerginlik yaşandığı belirtiliyor. The Guardian gazetesine konuşan Avrupalı diplomatlar, bu nedenle cumartesi akşamı liderlerin katıldığı yemekte tartışma çıktığını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük yedi gelişmiş ekonomisi olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD'nin oluşturduğu G7 ülkelerinin zirvesinde Rusya'nın gruba yeniden katılımı konusunda derin bir anlaşmazlık yaşandığı ortaya çıktı. Buna göre, ABD Başkanı Donald Trump Rusya'nın masaya tekrar çağrılması için ısrarcı oldu; Avrupa ülkelerinin 'G7'nin bir özgür demokrasiler kulübü olması gerektiği' yönündeki tezine de şiddetle karşı çıktı.

The Guardian gazetesinin G7 zirvesine katılan diplomatik kaynaklarına dayandırdığı habere göre Trump, 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi sonrası G8 ülkeleri arasından çıkarılan Rusya'nın gruba yeniden katılmasını istedi. Buna göre, liderlerin cumartesi gecesi biraraya geldiği akşam yemeğinde Trump'ın ısrarı nedeniyle son derece gergin anlar yaşandı.

SADECE İTALYA BAŞBAKANI DESTEK VERDİ

Trump'ın İran, Suriye ve Kuzey Kore gibi konuların ele alındığı bir ortama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeniden davet edilmesi gerektiğini savunduğu ancak ona sadece İtalya'nın görevi bırakacak olan Başbakanı Giuseppe Conte'nin destek verdiği belirtiliyor. Kaynaklar, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin tarafsız kaldığını, masadaki diğer liderlerin tamamının -İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın- buna sert bir biçimde itiraz ettiğini anlattı.

'TRUMP LİBERAL DEMOKRASİ TEZİNE İNANMIYOR'

Avrupalı bir diplomat, bu noktada 'ortamın biraz gerginleştiğini söylemenin hafif kalacağını' belirterek, "Liderlerin çoğu bunun bir aile, bir kulüp, bir liberal demokrasiler topluluğu olduğunda ısrar ettiler. Bu nedenle 'Bunları temsil etmeyen Başkan Putin'i yeniden kabul edemezsiniz' dediler. Bu, Trump için o kadar önemli bir şey değil. Bu görüşü paylaşmıyor. Dolayısıyla aralarında çok temel bir görüş ayrılığı yaşandı" dedi.

Trump, geçen yıl Kanada'da düzenlenen G7 zirvesinden bu yana Rusya'nın gruba yeniden davet edilmesini savunuyor. (DIŞ HABERLER)

G7 zirvesine Trump damgası: Kimseyle anlaşamadı!G7 zirvesine Trump damgası: Kimseyle anlaşamadı!