G7 zirvesine Trump damgası: Kimseyle anlaşamadı!

Fransa'daki G7 zirvesine, ABD Başkanı Donald Trump ile diğer liderler arasındaki görüş ayrılıkları damga vurdu. Trump, başta İran olmak üzere birçok konudaki tavrıyla zirvenin en 'ayrıksı' ismi olarak dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük yedi gelişmiş ekonomisi olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD'nin oluşturduğu G7 ülkelerinin zirvesine, ABD Başkanı Donald Trump ile yaşanan anlaşmazlıklar damga vurdu. Trump her ne kadar diğer liderlerle iyi geçindiğini savunsa da, zirvenin ilk iki gününde Çin'le başlattığı ticaret savaşı, İran'la gerilim, Kuzey Kore ve Rusya ile ilişkiler gibi konulardaki zıt görüşleri ile dikkatleri üzerine topladı. ABD'li bir yetkili de, ev sahibi olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Amazon'daki yangınlar, iklim değişikliği ve cinsiyet eşitliği gibi konuları gündeme getirmesini eleştirdi.

FRANSA, İRAN GİRİŞİMİNİ GERİ ÇEKMEK ZORUNDA KALDI

Fransa'nın Bask kıyılarındaki Biarritz kentinde dün başlayan zirvede, en büyük görüş ayrılığı İran konusunda yaşanmış görünüyor. Trump, Macron'un İran'la yeni bir uzlaşı için arabuluculuk girişimlerine set çekti. ABD'nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmayı kurtarmak istediğini söyleyerek son haftalarda arabuluculuğa soyunan Macron, G7 ülkelerinin İran konusunda ortak hareket etme kararı aldığını açıklamıştı. Hatta Fransa Cumhurbaşkanlığı, G7 ülkelerinin, konuyu cumartesi akşam yemeğinde ele alıp Macron'un Tahran'a mesajlar iletmesi üzerinde anlaştığını duyurmuştu.

Ancak ABD Başkanı, İran'la gerilimi yükseltme yönündeki tavrından geri adım atmadı. Trump, 'Macron'un İran'a el uzatmasından memnun olduğunu ancak kendisinin kendi girişimlerini sürdüreceğini' söyledi. Trump, Macron'un G7 adına yapmak istediği açıklamayı engelleyip engellemediğine ilişkin soruya da Fransız önerisi ile arasına mesafe koyarak yanıt vermiş, "Hayır bunu yapmadım" demişti. Macron ise Trump'ın bu açıklamasının ardından kendi ekibinin duyurusundan geri adım atarak, 'G7 ülkelerinin İran'a bir mesaj iletmek için kendisine yetki vermediğini' söyledi.

JOHNSON TİCARET SAVAŞINA KARŞI ÇIKTI

Trump'ın Çin'le ticaret savaşlarında vergiyi yükseltmesi ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la görüşmesinde gündeme geldi. Johnson, korumacı bir ekonomi politikasının endişe yarattığını söyleyerek, "Biz ticaret barışından ve bunu yapabildiğimiz zaman vergileri azaltmaktan yanayız" dedi. Trump ise Çin'le gerilimde geri adım atması yönünde müttefiklerinden baskı görüp görmediği sorusuna "Ticaret savaşına saygı duyduklarını sanıyorum" yanıtını verdi.

Liderler toplantı salonunda bir araya gelirken, binlerce gösterici de Biarritz sokaklarında küresel ekonomik eşitsizlik ve iklim krizine dönük etkin adımlar atmayan G7 liderlerini protesto ediyor. Sarı Yelekliler olarak bilinen ve son bir yılda Fransa gündemine damga vuran grup da protestolarda yer alıyor.

ABE İLE KUZEY KORE ANLAŞMAZLIĞI

Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de Kuzey Kore konusunda gerilim yaşadı. ABD Başkanı, Abe ile ikili görüşmesi sırasında, Kuzey Kore'nin son dönemdeki kısa menzilli füze denemelerinin herhangi bir anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi. Trump'ın yanında oturan Abe ise bu denemelerin BM kararlarını ihlal ettiğine dikkat çekti.

RUSYA ÖNERİSİNE DESTEK BULAMADI

Biarritz'de, Rusya'nın gruba yeniden dahil edilmesi için Trump'tan gelen çağrı konusunda da anlaşmazlık yaşandı. Rusya, 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından o dönem adı G8 olan gruptan çıkarılmıştı. İngiltere Başbakanı Johnson bu konuda 'heyecanlı bir görüşme yaptıklarını' söylerken Trump, bu önerisi konusunda fazla bir ilerleme sağlanmadığını kabul etti.

MACRON'A 'NİŞ KONULAR' TEPKİSİ 

Macron'un kuraklık ve iklim değişikliği konularını gündeme getirme girişimi de Trump cephesinden tepki çekti. Amerikan basınına konuşan Beyaz Saray yetkilileri, Macron'un bu tür 'niş meselelere odaklanarak' ABD Başkanı'nı 'utandırmaya çalıştığını' iddia etti. Bir yetkili, "Fransa'nın küresel ekonomi, ulusal güvenlik ve ticaret haricindeki bu meseleleri gündeme getirerek G/ bölmeye çalıştığına inanıyoruz" dedi.

Trump ise kendini özgü tarzı ile bu sabah attığı tweetlerde, diğer altı ülkenin lideri ile yaşadığı gerilimi reddetti. Trump, "Fransa'ya gelmeden önce, Yalan ve Tiksindirici Haberler, G7'deki diğer altı ülke ile ilişkilerin çok gergin olduğunu, iki günlük görüşmelerin felaket olacağını söylüyordu. Çok iyi toplantılar yapıyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)