İddia: Mugabe istifa ediyor

Zimbabve'yi bağımsızlığını kazandığı 1980'den bu yana yöneten 93 yaşındaki devlet başkanı Robert Mugabe'nin istifayı kabul ettiği öne sürüldü. İddiaya göre, Mugabe'nin istifayı kendisi ve eşine dokunulmazlık verilmesi karşılığında kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Zimbabve'de geçen haftadan bu yana ordu tarafından ev hapsinde tutulan devlet başkanı Robert Mugabe'nin istifayı kabul ettiği iddia ediliyor. CNN International'ın ordu ile Mugabe arasındaki müzakereleri takip eden bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Mugabe kendisi, yerine geçmesini planladığı karısı ve kişisel mal varlığına dokunulmazlık sağlanması karşılığında istifa etmeyi kabul etti. Kaynağa göre istifa mektubu ilk olarak meclis başkanına sunulacak.

'BAŞKOMUTANLARI OLARAK ONLARI ANLIYORUM'

Zimbabve'yi İngiliz yönetiminden bağımsızlık kazandığı 1980'den bu yana yöneten Mugabe, yüksek işsizlik oranları ve kötü giden ekonomi nedeniyle tepki çekerken, yerine eşi Grave'i getirme planları nedeniyle eleştirilmişti. Mugabe'nim partisi Afrika Ulusal Birliği-Vatansever Cephe Partisi (Zanu-PF) yönetimi de, kendisini dün parti başkanlığı görevinden almıştı. Yerine, Mugabe'nin önceki hafta görevden aldığı başkan yardımcısı Emmerson Mnangagwa getirilmişti.

Zanu PF yönetimi Mugabe'ye devlet başkanlığı görevinden istifa etmesi için de bugün öğlene kadar süre verdi ve direnirse, hakkında azil sürecinin başlatılacağını duyurdu.

Mugabe ise dün yaptığı konuşmada Aralık ayında  Zanu-PF kongresini yöneteceğini söylemiş istifayla ilgili herhangi bir ipucu vermemişti. Devlet başkanı yanında askerlerle yaptığı konuşmada "Başkomutanları olarak onları anlıyorum" demişti. Robet Mugabe'nin istifasını açıklayan kaynak ise ordunun yaptıkları darbenin anayasal meşruiyetinin Robert Mugabe tarafından da tanınması için kendisine böyle bir konuşma yaptırıldığını söylüyor. (Dış Haberler)

Zimbabve'de iktidar partisi Mugabe'yi tasfiye ediyorZimbabve'de iktidar partisi Mugabe'yi tasfiye ediyor

Zimbabve'de asker ve Mugabe pazarlığıZimbabve'de asker ve Mugabe pazarlığı

Zimbabve'de darbe kriziZimbabve'de darbe krizi