Zimbabve'de asker ve Mugabe pazarlığı

Zimbabwe'de gerçekleşen darbenin ardından orduyla müzakereler ve pazarlıklar devam ediyor. Ülkede bir ulusal birlik hükümeti kurulması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zimbabve'de ordunun yönetime el koymasının ardından ev hapsindeki devlet başkanı Robert Mugabe, silahlı kuvvetlerin üst kademesi, ruhban sınıfın liderleri ve komşu ülke Güney Afrika temsilcileri arasındaki müzakereler devam ediyor.  Guardian'dan Jason Burke'un haberine göre, başkent Harere'de ortam gergin ama sakin. Silahlı kuvvetler havaalanı, kamu kurumları, parlamento ve diğer kilit noktalarda kontrolü sağladı.

MUGABE, ASKERLERE KARŞI DİRENİYOR

Halk askeri darbeyi ihtiyatlı bir biçimde destekliyor. Darbe nedeniyle 93 yaşındaki Robert Mugabe'nin 37 yıllık iktidarı da bitmiş oluyor. Şu anda en büyük pazarlık konularından biri de Robert Mugabe'nin eşi Grace Mugabe'nin durumu. Grace Mugabe askerin yönetime el koyduğu krizin baş sorumlularından biri olarak görülüyor. Grace Mugabe'nin kocasının halefi olmaya hazırlandığı çok uzun süredir biliniyordu ama Robert Mugabe'nin bağımsızlık hareketinde de önemli rol oynamış olan, başkan yardımcısı ve istihbarat şefi Emmerson Mnangagwa'yı görevden alması büyük tepkilere neden oldu.

Mnangagwa'nın görevden alınması, Robert Mugabe'nin eşini devlet başkanlığına hazırlama hamlesi olarak da yorumlandı. Dün Grace Mugabe'nin Nambiya'ya kaçtığı üzerine söylentiler çıktı ama daha sonra kendisinin de Harere'de göz hapsinde olduğu anlaşıldı. Grace Mugabe'nin ailesinin mülklerinin de olduğu Singapur veya Malezya'ya sürgün edilmesi de tartışılan seçenekler arasında yer alıyor. Reuters'ta yer alan haberlere göre ise Robert Mugabe görev süresi dolana kadar istifa etmeyi reddediyor.

Zimbabve'de darbe kriziZimbabve'de darbe krizi

Ülkeyi 37 yıldır yöneten Robert Mugabe kendisine sadakat gösterenlere para, mevki, ve toprak dağıtan bir lider olarak  anılıyor. Grace Mugabe ise halk tarafından da askeri erkan tarafından da çok fazla sevilmeyen bir first lady olarak biliniyor.  Ülkenin ana muhalefet lideri  Morgan Tsvangirai başbakanlık görevini devralmak için Güney Afrika Johannesburg'dan Harere'ye geldi. Eski maliye bakanı Tendai Biti, meşru düzene dönülmesi için bir yol haritası oluşturulmasını istedi. Tendai Biti, Morgan Tsvangirai da güvertede olacaksa kendisinin bir ulusal birlik hükümetinde görev almaya hazır olduğunu açıkladı. (Dış Haberler)