Zimbabve'de iktidar partisi Mugabe'yi tasfiye ediyor

Zimbabve'de darbeden sonra ZANU-PF partisi Mugabe'yi görevden almaya hazırlanıyor. Dünya ülkeleri itidal çağrısı yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zimbabve'de iktidar partisi Afrika Ulusal Birliği Yurtsever Cephe (ZANU-PF) Devlet Başkanı Robert Mugabe'yi görevden almaya hazırlanıyor. Üst düzey bir parti yetkilisi tarafından yapılan açıklamaya göre Mugabe önce partideki görevlerinden azledilecek. Ülkeyi 37 yıldır yöneten 93 yaşındaki devlet başkanı, istifa etmezse Salı günü hakkında meclis soruşturması açılacak.

Zimbabve'nin ana muhalefet lideri Morgan Tsvangirai Robert Mugabe'ye istifa çağrısında bulundu. Robert Mugabe, "Halkın tek meşru lideri " olduğunu söylüyor.  Ordu ise Mugabe'nin kendisinin istifa ederek yumuşak bir geçiş yaşanmasını ve görevden alınmış eski başkan yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın geçiş döneminde görevi devralmasını temenni ediyor.

DÜNYA ÜLKELERİNDEN BARIŞÇIL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Zimbabve'deki askeri darbenin ardından  dünya ülkeleri itidal çağrısı yaptı. Çin, ülkeye karşı dostane tutumlarını sürdürmeye devam edeceklerini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, ülkenin istikrara ulaşmasını ve krize barışçıl ve uygun bir çözüm bulunmasını temenni ettiklerini söyledi.

Afrika İlişkilerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı  Donald Yamamoto, Zimbabve'de yeni bir dönemin başladığını umduklarını ifade etti. Afrika Birliği dde soruna demokratik bir çözüm bulunması çağrısı yaptı. İngiltere, Mugabe'nin durumunun belirsizliğini koruduğunu söylerken AB ve Fransa da barışçıl çözüm vurgusu yaptı.

Robert Mugabe'nin eşi ve G-40 hizbi olarak bilinen  müttefikleri ailenin yerleşkesi olarak bilinen Mavi Ev'de göz hapsinde tutuluyor. Robert Mugabe'nin darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga'yla birlikte poz verirken fotoğrafları yayınlandı. Mugabe darbeden sonra ilk defa bir üniversite mezuniyet töreninde ortaya çıktı.  Mugabe, tören alanına geldiğinde milli marşla ve büyük tezahüratla karşılandı. Mezuniyet töreninin açılışını yapan Mugabe törene asker nezaretinde geldi. Etkinlikte eşi Grace Mugabe ve Eğitim Bakanı  Jonathan Moyo'nun olmaması dikkat çekti. Uzmanlar gözaltındaki eski cumhurbaşkanının bu şekilde halk önüne çıkmasını kafa karıştırıcı buluyor. (Reuters)

Zimbabve'de asker ve Mugabe pazarlığıZimbabve'de asker ve Mugabe pazarlığı

Zimbabve'de darbe kriziZimbabve'de darbe krizi