Katalan lider: İspanyol polisi Katalonya'dan çıksın

Katalan lider Puigdemont, İspanyol güvenlik güçlerinin özerk bölgelerinden çekilmesi talep etti. Dün düzenlenen bağımsızlık referandumuna ulusal polis ve Sivil Muhafızların oy kullanmaya giden seçmenler sert müdahalesi damgasını vurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın özerk Katalan yönetiminin başkanı Carles Puigdemont, pazar günü yapılan bağımsızlık referandumuna İspanyol polisi ve sivil muhafızların (İspanyol jandarması) seçmenlere sert müdahalesinin ardından bölgedeki güvenlik güçlerinin varlığına dair açıklama yaptı.

İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: İspanya AB üyesiyse Türkiye neden değil?İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: İspanya AB üyesiyse Türkiye neden değil?

Katalan lider, referandum günü 9 yüze yakın seçmenin yaralanmasının ardından Madrid'e bağlı güvenlik güçleri sivil muhafızlar ve ulusal polisin bölgeden çıkmasını talep etti. Katalan yönetimi pazar günü polisin müdahalesini soruşturacak bir komisyon kuracaklarını açıkladı.

YEREL-ULUSAL POLİS GERİLİMİ

Katalan özerk bölgesinin Mossos d'Esquadra adıyla özerk bir güvenlik gücü bulunuyor. Referandumdan yaklaşık bir hafta önce İspanyol yargısı Mossos'ların ulusal polis ve Sivil Muhafızlarla aynı yerden emir almalarını sağlamıştı. Ancak pazar günü Mossos'ların seçmenlere diğer güvenlik güçleri kadar müdahale etmemesi Madrid'in tepkisini çekti.

AB'DEN AÇIKLAMA

AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas, yaptığı açıklamada referandumun yasa dışı olduğunu ancak şiddetin de çözüm olmadığını söyledi. Schinas, "Komisyon bugünün bölücülük ve parçalanma değil birlik ve istikrar zamanı olduğuna inanıyor. Tüm ilgili taraflara artık çok hızlı şekilde çatışmadan diyaloğa geçmeleri çağrısı yapıyoruz. Şiddet asla bir siyasi enstrüman olamaz" dedi. (DIŞ HABERLER)

Katalan sol parti CUP: Bu saldırıları Franco'culardan biliyoruzKatalan sol parti CUP: Bu saldırıları Franco'culardan biliyoruz

Katalanlara polis müdahalesi: En az 400 yaralıKatalanlara polis müdahalesi: En az 400 yaralı

İspanyol jandarmasını, Katalan polisi koruduİspanyol jandarmasını, Katalan polisi korudu