İspanyol jandarmasını, Katalan polisi korudu

Katalan özerk bölgesinde yerel hükümete yapılan jandarma baskınlarından sonra büyük protesto gösterileri düzenlendi. Pek çok noktada Madrid'e bağlı jandarma güçlerini Katalan yerel polislerinin koruduğu gözlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İspanya'nın Katalan özerk bölgesinde yerel hükümet binalarına yapılarına yapılan jandarma baskınından sonra binlerce Katalan iki gündür sokakta. 1 Ekim'de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna karşı yapılan operasyonlar sonrasında, jandarma güçlerinin sık sık yerel polisler tarafından korunduğu görüntülendi.

Katalan bakanlıklara referandum baskını: Bakan yardımcısına gözaltıKatalan bakanlıklara referandum baskını: Bakan yardımcısına gözaltı

ARAÇLAR KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Barcelona'da yapılan protestoların merkezi, çarşamba günü jandarmaların girip Ekonomi Bakanı Yardımcısı Josep Maria Jove de dahil olmak üzere pek çok gözaltı yaptığı özerk hükümetin Ekonomi Bakanlığı'nın bulunduğu caddeydi. Madrid yönetiminin Anayasa Mahkemesi'nin aldığı 'yasa dışı referandum' kararı üzerine baskın düzenleyen jandarma güçleriyle, onlara öfkelenen halkın arasına yerel hükümetin polisleri girdi. Ancak Katalan polisleri jandarma güçlerine ait pek çok aracın kullanılamaz hale gelmesine engel olamadı.

Katalan sol parti CUP: Bu saldırıları Franco'culardan biliyoruzKatalan sol parti CUP: Bu saldırıları Franco'culardan biliyoruz

FRANCO MİRASI JANDARMA

İspanya'da İç İşleri ve Savunma Bakanlığı'na bağlı 'Guardia Civil' adı verilen jandarma gücü, ülkeyi uzun yıllar demir yumrukla yöneten Francisco Franco'nun bir 'mirası'. Franco'nun faşist yönetiminin askeri sembollerinden 'üçgen kenarlı şapka' da dahil olmak üzere jandarmalar, ülkedeki sosyalistler ve azınlıklar açısından o dönemi çağrıştırması nedeniyle hoş görülmemekte. Öte yandan İspanya'da özerk bölgelerin kendi polis güçleri de bulunmakta.

NE OLMUŞTU?

Çarşamba günü sabah saatlerinde jandarma,  Ekonomi, Sosyal İşler ve Dış İşleri Bakanlıklarının yanı sıra hükümete bağlı Genel Telekomünikasyon Merkezi, Katalan Finans Enstitüsü gibi binalara basın düzenledi. Çeşitli bakanlık kamu binalarında üst düzeylerde görevli toplam 12 kişinin gözaltına alınmıştı.

Öte yandan öğlen saatlerinde Katalan hükümeti koalisyonunda yer almayan sosyalist bağımsızlıkçı Halk Adaylığı Birliği'nin (CUP) Barcelona'daki merkez binasına da polis ekipleri girmişti. (DIŞ HABERLER)

Madrid'den Katalan referandumuna engelMadrid'den Katalan referandumuna engel