Almanya'dan AB'ye Türkiye uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: Türkiye'nin AB'yle üyelik müzakerelerinin durdurulmasına karşıyız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığının yetkilerini artıran referandum ve öncesindeki gerilim nedeniyle AB içinden 'Türkiye'yle müzakereleri askıya alma' çağrıları yükselirken, birliğin itici gücü olan Almanya'dan tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye'nin üyelik müzakerelere son verilmesine karşı olduğunu söyledi. Gabriel, Türkiye ile diyaloğu sürdürmekten yana olduğunu vurguladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Gabriel alınacak 'yanlış kararlar' konusunda uyarıda bulundu ve diyalog vurgusu yaptı. Cezaevinde bulunan gazeteci Deniz Yücel'den AB ile ilişkiler ve Suriye sorununa kadar farklı konularda Ankara'yla diyaloğu sürdürmek gerektiğini belirten Gabriel, referandumun ardından ilişkilere devam etmenin yollarını aramak gerektiğine işaret etti.

Gabriel, Rheinische Post gazetesine demecinde, Türkiye'deki duruma ilişkin karşılıklı istişarede bulunmak istediklerini kaydederek, "Ancak Avrupa'dan daha da uzaklaşma konusundaki kararı Türkiye verecek" dedi. Alman Bakan, 'Türkiye'de son aylarda yaşanan gelişmeler konusundaki kaygılarına ilişkin olarak da sessiz kalmayacaklarını' vurgulayıp, 'milletvekillerinin, muhaliflerin, gazetecilerin tutuklanmasının demokratik standartlara hiçbir şekilde uymadığını' tespitini aktardı.

Alman bakan, Türkiye'de sivil toplumu güçlendirmek için destek sağlayacaklarını da söyledi. Gabriel, bu alandaki çalışmalara ilişkin olarak, 'gazeteciler arasında değişim programları düzenlediklerini, ülkede özellikle medyanın ve bağımsız haberciliğin desteklenmesi için projeler yürüttüklerini',  'burs programları ile bilim insanlarını desteklediklerini' ekledi. Gabriel, gençler arası değişim programları için de mali desteği artıracaklarını söyledi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

AB'yle gerilimde yeni sayfaAB'yle gerilimde yeni sayfa