AB'yle gerilimde yeni sayfa

Bir AB diplomatı, birliğin önümüzdeki haftaki Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye'yle müzakereleri durdurmayı konuşacağını söyledi. Diplomara göre, müzakereler askıya alınabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'yle AB arasındaki gerilimde yeni bir perde açılıyor. İddiaya göre, önümüzdeki hafta (28-29 Nisan) düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları toplantısının gündem maddeleri arasında, Avrupa Birliği'yle Türkiye arasında 2005'ten beri devam eden üyelik müzakerelerinin durdurulması da var.

Alman gazetesi Die Welt'e konuşan üst düzey bir AB diplomatı, "AB Dışişleri Bakanları, konuyu Malta’da yapacakları toplantıda gündemlerine alacak ve Avrupa Komisyonu’ndan, Ankara’nın müzakere kurallarını ihlal edip etmediğini ve bu doğrultuda görüşmelerin askıya alınıp alınmaması gerektiğini araştırmasını isteyecek” dedi.

'SİSTEMATİK İNSAN HAKLARI İHLALİ'

Die Welt'e göre, diplomatik çevrelerde müzakerelerin belirli bir süreliğine askıya alınması beklentisi hakim. Buna gerekçe olarak da, 2005'te kabul edilen müzakere zaptının 5'inci maddesi uyarınca, 'Türkiye’de insan hakları, özgürlük ve demokrasi ilkelerinin ciddi biçimde ve sürekli olarak ihlal edilmesi'nin gösterilmesi bekleniyor. Müzakerelerin 5'inci maddeye dayanarak durdurulması için 28 üye ülkenin oybirliğinin değil, AB nüfusunun yüzde 65’ini temsil eden 16 üye devletin onay vermesinin yeterli olacak.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Hıristiyan Demokratlar (EPP) Grubu Başkanı Axel Fischer ise Welt gazetesine yaptığı açıklama, Türkiye’nin yeniden izlemeye alınmasını beklediğini söyledi. Fischer, "Muhtemelen önümüzdeki hafta Salı günü (25 Nisan), Türkiye’deki insan hakları ve demokrasinin durumunun Avrupa Konseyi tarafından izlemeye alınmasını (monitoring) kararlaştıracağız. Ben, bu konuda Parlamenterler Meclisi’nde çoğunluk çıkacağını bekliyorum" dedi.

1996-2004 yılları arasında izleme sürecinde tutulan Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 2004'teki kararıyla bu statüden çıkartılmıştı. Bunun sonucunda da üyelik müzakereleri 2005'te başlatılmıştı. (DHA)

Almanya'dan AB'ye Türkiye uyarısıAlmanya'dan AB'ye Türkiye uyarısı