Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeni parti güçlü aday!

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimine günler kala adaylar arasında çekişme sürüyor. Adaylardan ırkçı politikalarıyla bilinen Le Pen'in yanı sıra Sosyalist Parti'den ayrılıp daha liberal bir hareket kuran isim Emanuel Macron öne çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İlk turu Pazar günü yapılacak Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala adaylar arasındaki rekabet artıyor. En çok oy alan iki aday arasında tercih yapmak üzere seçmenler 7 Mayıs günü sandık başına gidecek.

Cumhurbaşkanlığında toplam 11 aday yarışsa da ikinci tura kalması beklenen 5 isim öne çıkıyor.

MARINE LE PEN: POPÜLİZM RÜZGARI DİNİYOR

lepen

Fransa siyasetinin son yıllarda en çok yankı uyandıran ismi Marine Le Pen, ırkçı ve mülteci karşıtı konumlarıyla bilinen, babası Jean Marie Le Pen'in kurucusu olduğu Ulusal Cephe'nin (Front National) adayı. Avrupa Birliği karşıtı söylemle kıtada esen popülizm rüzgarını arkasına alan Le Pen'in, her ne kadar seçim yarışına iddialı isimlerinden biri olarak başlamış olsa da hem seçimin iki turlu oluşu hem de Emanuel Macron'un adaylığı, oylarında düşüş yaşamasına neden oldu.

Fransa cumhurbaşkanı adayı Le Pen'in dokunulmazlığı kaldırıldıFransa cumhurbaşkanı adayı Le Pen'in dokunulmazlığı kaldırıldı

FRANÇOİS FİLLON: YOLSUZLUK SONRASI SÖNÜŞ

fillon

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi için Birlik'in (Union pour un Mouvement Populaire) ardılı Cumhuriyetçiler'in (Les Républicains) adayı Fillon, seçimlerden çok önce bir tarihte, yolsuzluk iddiaları nedeniyle liderlik yarışında geri duruma düştü. İkinci turun favorilerinden gösterilen Fillon, eşine çalışmadığı halde 'parlamenter asistanı' olarak gösterip 500 bin euro haksız gelir elde etmesi iddiası ortaya atıldıktan sonra potansiyel oylarının büyük bir kısmını Macron'a kaptırdı.

Fransa parlamentosuna yolsuzluk baskınıFransa parlamentosuna yolsuzluk baskını

EMANUEL MACRON: SOLDA SAĞ SAPMA

macron

Yarışın en genç ismi eski Ekonomi Bakanı Emanuel Macron, eski partisi Sosyalist Parti'den ayrılıp İleri (En Marche!) adıyla kurduğu yeni oluşumdan seçimlere katıldı. Sosyalist Parti'ye göre liberal ekonomiye daha sıcak bakan tavrı ve Avrupa Birliği yanlısı politikaları, Macron'un Fransa merkez sağından da destek kazanmasını sağladı. Özellikle Fillon hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve Le Pen'in aşırı söylemi yine Macron'a oy olarak yansıması bekleniyor.

BENOIT HAMON: SOSYALİST PARTİNİN CAN YELEĞİ

benoithamon

Seçimin yarışında en büyük hayal kırıklığı özellikle Hamon'un adaylığı öncesinde Sosyalist Parti'de (Parti Socialiste) yaşanıyordu. PS'nin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın popülerliğindeki büyük düşüş partiyi yarışta en geri sıralara atmış olsa da Benoit Hamon'un liberal ortayolcu politikalarıyla bilinen eski başbakan Manuel Valls'ı parti seçimlerinde sürpriz bir şekilde yenmesi PS için 'umut' oldu. Hamon her ne kadar partisini düştüğü dipten kurtarabilmiş olsa da yarışta ikinci tura kalması beklenen isimlerden değil.

Fransa'da sosyalistlerin adayı belli olduFransa'da sosyalistlerin adayı belli oldu

JEAN-LUC MELENCHON: SOLUN GÜÇLENEN İSMİ

melenchon

Adaylar arasındaki en tecrübeli siyasetçilerden Mélenchon, aynı zamanda Fransız solunun da en güçlü isimlerinden. Sol Parti'nin (Parti de Gauche) sosyalist adayı daha önce genel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partisinin aldığı oyları, bu seneki seçimlerde hatırı sayılır bir şekilde arttırdı. Seçim yarışına ilk tur isimlerinden başlayan Mélenchon'un son anketlerle birlikte ikinci tur ihtimali tartışılmaya başladı. Mélenchon anayasada, partisinin programı kapsamında ekolojik bir değişim yapmayı vaat ediyor.

Fransız sosyalistler yeni liderini arıyorFransız sosyalistler yeni liderini arıyor

ANKETLER NE DİYOR?

Anketlerin sık sık değiştiği Fransa'da son durum son derece çarpıcı. Cevipof Ipsos - Sopra Steria'nın anketine göre ilk turda yüzde 23 ile Macron liderlik yarışını önde götürüyor ancak Le Pen yüzde 22.5 hemen arkasında bulunuyor. Bir diğer dikkat çekici nokta ise Fillon ile Mélenchon'un oyları arasındaki yakınlık. İki aday da yüzde 19'larda bulunuyor, zira Mélenchon yarışa yüzde 10'lardan başlamıştı. Hamon ise yüzde 8'lerde yarışı geriden takip ediyor. (DIŞ HABERLER)

Yolsuzluk skandalı, Fillon'un oylarını vurduYolsuzluk skandalı, Fillon'un oylarını vurdu