Yolsuzluk skandalı, Fillon'un oylarını vurdu

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yapılan anketlerde 'yolsuzluk' skandalının etkileri görülmeye başladı. Muhafazakar aday François Fillon'un hakkında çıkan iddialardan sonra yarışta üçüncü sıraya gerilediği söylendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanılığı seçimi öncesinde yapılan anketlerde yarışın güçlü isimlerinden muhafazakar aday François Fillon'un hakkında çıkan yolsuzluk iddialarından sonra güç kaybettiği gözüküyor.

'Fillon eşine çalışmadan maaş ödedi' iddiası'Fillon eşine çalışmadan maaş ödedi' iddiası

FİLLON'A 'YOLSUZLUK' DARBESİ

Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) ardılı olan Cumhuriyetçilerin cumhurbaşkanı adayı Fillon, daha önce yapılan anketlerde burun farkıyla aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) adayı Marine Le Pen'in gerisindeyken yolsuzluk iddialarının ardından yarışta geriye düştü.

Eşine hiç çalışmadığı halde başbakanlık ve vekillik görevi sırasında danışman olarak gösterdiği ve 8 yıl boyunca devlet üzerinden haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Fillon, Idop ve BVA'nın anketlerine göre yüzde 18.5 ve 20 arasında oy potansiyeli buluyor. Yüzde yirmi beş oyla Le Pen yarışı birinci götürüyor.

İKİNCİ İSİM DEĞİŞİYOR MU?

Anketlerde yer alan bir diğer çarpıcı nokta, Fillon'un oylarının düşmesinin ardından eski ekonomi bakanı AB yanlısı liberal Emanuel Macron'un Le Pen'in gerisinde yarışa yaklaşık yüzde 20 oy ile ikinci olarak devam etmesi oldu. Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi iki turlu yapılıyor. İkinci turda ilk turun iki galibi yarışıyor.

Anketlerde François Hollande'ın partisi Sosyalist Parti'nin süpriz adayı olarak seçilen Benoit Hamon'un yüzde 16, Sol Parti (PG) adayı Jean Luc Melenchon'un da yüzde 10 civarı oy potansiyeli olduğu düşünülüyor.

Fransa'da anketlerden ırkçı parti çıktıFransa'da anketlerden ırkçı parti çıktı

Fransa Cumharbaşkanı adayı: Bilal olmaktan gurur duyarımFransa Cumharbaşkanı adayı: Bilal olmaktan gurur duyarım

İKİNCİ TURDA NE OLACAK?

Aynı anket şirketlerinin aralştırmasına göre Macron ve Le Pen'in ikinci tura kaldığı takdirde Macron yüzde 63 oya karşı 37 ile cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçiyor. Taraflar arasındaki dengelerin ikinci turdaki ani değişimi hem Fransa'daki iki turlu seçim sisteminin doğasından hem de Le Pen'in ırkçı söylemlerinin tüm Fransız muhafazakarları kapsayamamasından kaynaklandığı düşünülüyor. (DIŞ HABERLER)