Fransa'da anketlerden ırkçı parti çıktı

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken yapılan ankette göçmen karşıtı ırkçı aday Marine Le Pen önde gidiyor. Le Pen ve partisi Ulusal Cephe, ırkçı politikalarının yanı sıra AB karşıtı tutumları ile biliniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Nisan ayında yapılacak seçimleri anketinde ırkçı ve göçmen karşıtı söylemleri ile gündeme gelen Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen'in önde gittiği açıklandı. Ankete göre Le Pen, yüzde 25-26 oy ile yarışı lider götürüyor.

AB KARŞITI VAATLER 

Le Pen adından pek çok kez göçmen karşıtı ve Avrupa Birliği karşıtı politikalar ile söz ettirdi. ABD başkanı seçilen bir başka göçmen karşıtı popülist siyasetçi olan Donald Trump'ı desteklemesiyle de bilinen Le Pen'in seçim kampanyaları başlamamış olsa da Fransa'yı Euro bölgesinden çıkarma önerisi, kendisinin en çok yankı uyandıran vaatlerinden.

YARIŞIN İKİ LİDERİ DE SAĞDAN

Fransız gazetesi Le Monde ve araştırma merkezi Cevipof'un anketine göre, başkanlık yarışında Le Pen'in gerisinde yüzde 23-25 oy ile bir diğer sağ aday François Fillon bulunuyor. Fillon, Fransa'nın eski lideri Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği'de (UMP) başbakanlık görevi yaptı. Fillon, UMP'nin ardılı Cumhuriyetçilerden aday.

SOLUN ADAYLARI ZAYIF

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda François Hollande'ın liderliğindeki Sosyalist Parti (PS) hükümetinde Ekonomi Sanayi ve Bilişim Bakanlığı yapmış olan Emanuel Macron ankletlerde 3'üncü sırada görülüyor. Ankette yüzde 17-19 civarında oya sahip olan Macron'un gerisinde Fransa solunun bir diğer adayın Jean Luc Melenchon var. PS'nin göçmen karşıtı politikalarını eleştiren Sol Parti (PG) liderinin oy oranı 13-15 olarak açıklandı.

İki turlu yapılan Fransız cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda ilk turun galibi iki aday yarışıyor. (DIŞ HABERLER)