New York Times'dan NATO'ya Türkiye çağrısı

New York Times'dan referandum yorumu: NATO ülkeleri Türkiye'deki demokrasi yanlılarını teşvik ederken Erdoğan'ın otokratik eğilimlerini yatıştırmak için ellerinden geleni yapmalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin en etkin gazetelerinden The New York Times, Türkiye'deki referandum sonucunu değerlendirdiği başyazısında 'Türkiye'de demokrasinin kaybettiğini' yazdı.

New York Times, referandumda yüzde 60 oranında bir 'evet' oranı beklediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul'u kaybettiğini yazdı; "Erdoğan'ın meşruiyeti uluslararası gözlemcilerin usulsüzlük iddialarıyla daha da sarsıldı" ifadelerini kullandı. Gazete yazıya şu sözlerle devam etti:

'DENGESİZ VE İNTİKAMCI BİR ADAM'

"Durum böyle de olsa, nihai sonuçlarla Erdoğan'ın zaferi değişmeyecek; Türkiye dengesiz ve intikamcı bir adamın eline kalacak. Dünya da, on yıllar boyu Avrupa'yla Müslüman dünya arasında hayati önemde bir köprü görevi görmüş bir ulusunun, demokratik yapı ve değerlere böylesine az saygı duyan bir kişinin yönetiminde istikrarlı ve refah içinde bir geleceği olup olmayacağını merak edecek."

'NATO ERDOĞAN'I YATIŞTIRMALI'

OHAL sonrası uygulamaları aktaran gazete referandum kampanyasının bir korkutma ikliminde yapıldığını belirterek, AGİT'in bu konudaki eleştirilerini de aktardı. New York Times, Türkiye'nin 'demokratik değerler üzerine kurulan NATO'nun hayati ama giderek dışarıda kalan' bir üyesi olduğunu savunup şu ifadeleri kullandı: "NATO ülkeleri Türkiye'deki demokrasi yanlılarını teşvik ederken Erdoğan'ın otokratik eğilimlerini yatıştırmak için ellerinden geleni yapmalı."

Gazete, ABD Başkanı Donald Trump'ın Erdoğan'ı tebrik etmesini de 'şoke edici derecede yanlış bir tepki' diye niteledi.

Başyazıya şu ifadelerle son verildi: "Nihayetinde, Türkiye’de demokrasi canlanacaksa bu, milyonlarca Türk’ün Erdoğan’ın dayattığı otoriter sistemi istememesi ve haklarıyla özgürlüklerini geri almanın yollarını bulacak olması sayesinde olacak."

MAKALENİN İNGİLİZCE TAM METNİ

Patrick Cockburn: Türkiye düşmanlara daha açık hale geldiPatrick Cockburn: Türkiye düşmanlara daha açık hale geldi

The Guardian 'Türkiye'nin demokratları'nı yazdıThe Guardian 'Türkiye'nin demokratları'nı yazdı