The Guardian 'Türkiye'nin demokratları'nı yazdı

The Guardian gazetesinden referandum yorumu: Türkiye 100 yıl sonra yeniden sultanlığa dönüşecek... Avrupa, Türkiye'nin demokratlarını desteklemeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin etkili gazetelerinden The Guardian, Türkiye'deki referandumu başyazısında ele aldı. Gazete, referandumda onaylanan anayasa değişikliklerinin Türkiye'yi '100 yıl sonra yeniden sultanlığa dönüştüreceğini' savunsa da, "Türkiye, her ne kadar hırslı ve ısrarcı olsa da, tek bir adamın bünyesinde toplayamayacağı veya dar bir yere sıkıştıramayacağı kadar karmaşık bir ülke. Direniş yeniden başlayabilir" yorumunu yaptı.

Gazete, Avrupa'ya da çağrıda bulundu: "Fakat şu an için, Erdoğan ülkenin kurumlarını acımasızca alaşağı ettikçe, Avrupa'nın sunabileceği bütün desteği hak eden kişiler, Türkiye'nin demokratları."

'100 YIL SONRA SULTANLIK'

The Guardian'ın başyazısı şöyle başlıyor: "Referandum sonucunda, Türkiye'nin siyasi tarihinde ürkütücü ve öngörülemez bir döneme girdiğini söylemek abartı olmaz... Eğer hayata geçirilirse bu reformlar, Atatürk'ün Osmanlı İmparatorluğu'nun kalıntılarından bir cumhuriyet kurmasından yaklaşık 100 yıl sonra Türkiye'yi yeniden bir sultanlığa dönüştürecek."

'BATI'YLA İLİŞKİLER BOZULACAK'

Referandumun sonucunun Avrupa ve Türkiye'nin NATO'daki Batılı ortakları açısından 'önemli sonuçlar' yaratacağını belirten gazete, ilişkilerin daha da kötüleşeceği yorumunu yaptı; Avrupa başkentlerinden gelen temkinli tepkileri de buna kanıt gösterdi.

The Guardian, sonuçlara ilişkilere tartışmaların AK Parti'nin zafer ilan etmesini engellemediğini belirttikten sonra, "Türkiye'nin otokrasiye yönelimi neredeyse tamamlandı. Cumhuriyet'in denetim mekanizmaları yok edilecek" dedi. Ancak gazete, şu cümlelerle bölünmüş bir Türkiye tablosu da çizip daha fazla gerilim öngörüsünde bulundu:

'DAHA FAZLA GERİLİM ÇIKACAK'

"Bununla birlikte, Türkiye hâlâ derinden bölünmüş bir ülke. Atatürk'ün mirasını savunanlarla bunu tersine çevirmek isteyenler, laik sistemi savunanlarla muhafazakâr İslami değerlerin taraftarları, Kürtlerle Türk milliyetçileri, bir zamanlar hâkim olan askeri yapıyla yeni AKP arasındaki çatışmanın daha fazla gerilim yaratacağı kesin."

'ERDOĞAN KASTEN KUTUPLAŞTIRDI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye'yi kasten kutuplaştırdığını' savunan gazete, bir zamanlar Avrupa'nın Hristiyan Demokratlarına benzetilen' AK Parti'deki 'siyasi değişimi öngörmenin zor olduğunu' belirtti. Gazete, Erdoğan'ın otoriterleşmesinde şüpheci kişiliğinin ve danışman çevresinin giderek daralmasının rol oynadığını savundu; Ortadoğu'daki karmaşanın da bu durumda etkili olduğunu yazdı. "Türkiye'nin sivil toplumunun, 2013'teki Gezi Parkı protestolarında da olduğu gibi, despotizme karşı koyduğu açık" diyen gazete, başyazıya şu cümlelerle son verdi:

'TEK BİR ADAM İÇİN FAZLA KARMAŞIK'

"Türkiye, her ne kadar hırslı ve ısrarcı olsa da, tek bir adamın bünyesinde toplayamayacağı veya dar bir yere sıkıştıramayacağı kadar karmaşık bir ülke. Direniş yeniden başlayabilir. Fakat şu an için, Erdoğan ülkenin kurumlarını acımasızca alaşağı ettikçe, Avrupa'nın sunabileceği bütün desteği hak eden kişiler, Türkiye'nin demokratları. Değerler için cesurca mücadele eden ve milyonlarca vatandaşın itaat etmek zorunda bırakılmasının kaçınılmaz olmadığını bilen kişiler..." (Dış Haberler)

Patrick Cockburn: Türkiye düşmanlara daha açık hale geldiPatrick Cockburn: Türkiye düşmanlara daha açık hale geldi

BAŞYAZININ TAM METNİ