Ekvador ikinci kez sandık başında: Favori Lenin

Ekvator, devlet başkanını seçmek üzere sandık başına gidiyor. Seçimlerde ilk turun galibi Lenin Moreno favori gösterilse de iki adayın yarışacağı bu turda çekişmenin artması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Ekvador, devlet başkanını seçmek üzere bugün oy kullanmaya başlıyor. Seçimin ilk turu 19 Şubat tarihinde yapıldı ancak adaylardan Lenin Moreno'nun yüzde 40'ı küçük bir farkla kaçırmasından dolayı ikinci tura gidiliyor.

İKİNCİ TURA UZADI

Ekvador'da devlet başkanı Rafael Correa'nın kendini 'Bolivarcı' olarak tarif eden "Vatandaş Devrimi" hareketinin öncü partisi  Ülke İttifak Hareketi'nin (AP) adayı Lenin Moreno bir önceki turda yüzde 39.3 oy aldı ve küçük bir farkla seçim, ikinci tura uzadı. İkinci turda seçmenler Moreno ve Lasso arasında bir tercih yapacak.

Ekvador'da karar günü: Anketler 'Lenin' diyorEkvador'da karar günü: Anketler 'Lenin' diyor

SAĞ MUHALEFET BİRLEŞTİ

Moreno'nun en güçlü rakibi muhafazakar-liberal Fırsatlar Yaratma Hareketi (CREO) lideri banker Guillermo Lasso. Lasso, partisinin oylarını SUMA gibi diğer sağ partilerle ittifak yaparak oylarını arttırdı. Şubat ayındaki seçimlerde yüzde 28 oy alan Lasso'nun Moreno'yu ikinci turda geçmesi zor gözükse de Correo'nun yüzde 57'lerde oy alarak tekrar iktidara geldiği 2013 seçimlerinden sonra ilk tur AP için 'hayal kırıklığı' olarak görülüyor.

ASSANGE VAADİ 

Ancak seçimlerin ikinci turunda sadece Lasso ve Moreno'nun yarışacak olması, bir önceki turda diğer sol hareketlerin adaylarına oy vermiş olan seçmenlerden Moreno'ya kayış olacağı bekleniyor. Ancak diğer sağ partilerin de oy potansiyeli düşünüldüğünde her iki aday içinde zorlu bir yarış olacağı öngörülüyor.

Seçimlere damgasını vuran bir diğer detay ise Lasso'nun İngiltere'nin baskıları nedeniyle Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinden dışarıya çıkamayan Wikileaks editörü Julian Assange'ın 30 gün içinde elçiliği terk etmesini isteyeceklerini söylemesi oldu. (DIŞ HABERLER)