Ekvador'da karar günü: Anketler 'Lenin' diyor

Ekvador, başkanlık seçimleri için sandığa gidiyor. Anketlere göre Ülke İttifak Hareketi (AP) adayı Lenin Moreno yarışı farkla önde bitirecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Ekvador, başkanlık seçimi için sandık başına gidiyor. Ülke İttifak Hareketi (AP) adayı eski başkan yardımcısı Lenin Moreno'nun son yapılan anketlere göre yarışı lider bitireceği öngörülüyor.

Geçtiğimiz yılda Arjantin, Brezilya ve Peru'da yaşanan siyasi iktidar değişiminin ardından gözler Ekvador'da. Latinamerika'daki sol tandanslı partilerden AP'nin başkanı Rafael Correo, yönetimi uzun bir süredir partisinde tutuyor.

ANKETLERDE FARK AÇIK

Moreno, başkent Quito'da iki kişi tarafından 1998 yılında silahlı saldırıya uğradı, ardından felç geçirdi ve tekerlekli sandalye kullanmak durumunda kaldı. Otoparkta Moreno'yu gasp etmek isteyen gençlere tüm parasını vermesine rağmen gençlerden biri silahını ateşledi. Saldırıyı gerçekleştirenler hâlâ bulunamadı.

CIEES şirketinin anket ve propaganda yasağından önce yaptığı son ankete göre Moreno, yüzde 43 ile lider durumda. Lasso yüzde 21 ile ikinci sırada bulunuyor.

Seçim anketlerinde Lenin önde gidiyor!Seçim anketlerinde Lenin önde gidiyor!

CHAVEZ DESTEĞİ

AP ve Correa hükümeti, Venezuela'da Chavez'in yükselişinin ardından gelen dalgalanmalardan da etkilenerek 2002 yılında iktidara geldi. Correa'nın kıtadaki en büyük müttefikleri hâlâ Venezuela ve Bolivya.

Ekvador Anayasası, Bolivya'nın ve bir çok diğer Latin Amerika ülkesinin olduğu gibi, başkan seçilme sınırı barındırmıyor. Fakat Correa, kendisi hakkındaki görevde uzun zamandır kalmasından kaynaklanan eleştirilerden dolayı geçtiğimiz yıl bir daha aday olmayacağını açıklamıştı.

MUHALEFETTEN 'ASSANGE'I İADE' VAADİ 

Tekrar başkan olmayacak olan Correo'nun da desteğini alan Moreno'nun anketlerdeki en yakın rakibi muhafazakar-liberal Fırsatlar Yaratma Hareketi (CREO) lideri banker Guillermo Lasso. 1990'lı yıllarda bakanlık görevlerinde bulunmuş Lasso'nun vaatlerinden dünya çapında gündem olan Julian Assange konusu oldu. Lasso, Ekvador'a sığınan ancak İngiltere'nin baskıları nedeniyle Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinden dışarıya çıkamayan Wikileaks editörü Julian Assange'ın 30 gün içinde elçiliği terk etmesini isteyeceklerini söyledi.

Assange’ın interneti neden kesildi?Assange’ın interneti neden kesildi?

SOLUN TEK ADAYI 'MORENO' DEĞİL

AP içinde pek çok sol hareket ve parti bulunmasına rağmen seçimlerde tüm Ekvador solunu Moreno temsil etmiyor. Değişim için Ulusal Mutabakat (ANC) adayı eski Quito belediye başkanı general Paco Moncayo'da arkasına pek çok sol ve yerli hareketi almış durumda. Ekvador'daki yerlilerin partisi Pachakutik, Unidad Popular ve Ekvador Marksist Leninist Komünist parti gibi sosyalist hareketlerin yanı sıra çeşitli merkez sol, sosyal demokrat hareketler de Moncayo'yu destekliyor. ANC'nin Correo hükümetine eleştirisi ise AP'nin artık sağ kanada savrulmuş bir parti olduğu.

Son anketler Moncayo'un yüzde 10 civarı oy alıp 4'üncü olacağını ön görüyor. (DIŞ HABERLER)

Ekvator: Yağmur ormanlarının kıyısında bambu ev yapmakEkvator: Yağmur ormanlarının kıyısında bambu ev yapmak