Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla New York'ta tutuklandı

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, New York'ta JFK Havalimanı'nda gözaltına alındı. Hakim karşısında çıkarılan Atilla, tutuklandı. Atilla, Reza Zarrab'ın kaldığı New York Metropolitan Hapishanesi'ne gönderildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ABD'de gözaltına alındı. bloomberg.com Atilla'nın New York'ta JFK Havalimanı'nda gözaltına alındığını duyurdu.

Habere göre Atilla, İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan ve halen ABD'de tutuklu bulunan Rıza Sarraf ile aynı davadan dolayı gözaltına alındı. Savcılık açıklamasına göre Atilla'nın, akşamüzeri mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Reuters'ın ulaştığı Türkiyeli yetkililer konu hakkında bilgileri olmadığını söyledi.

22 Mart 2016'dan beri tutuklu olan İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf, hem Türkiye'de hem de Birleşik Arap Emirlikleri'nde yönettiği şirketler ağıyla İran yaptırımlarının etrafından dolaşmakla suçlanıyor.

Dolar akşam saatlerinde fırladıDolar akşam saatlerinde fırladı

ABD'li savcılar, Zarrab ve hakkında tutuklama kararı çıkarılan iki kişinin 2010 - 2015 döneminde aralarında Bank Mellat'ın da bulunduğu büyük İranlı şirketlere finansman sağladığını öne sürüyor.

Gözaltı haberini  Bloomberg'ten gazeteci Benjamin Harvey de Twitter hesabından paylaştı

ABD ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Mehmet Hakan Atilla, gözaltına alınmasıyla ilgili olarak ABD Adalet Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Türk bankacı, İran'a karşı ABD yaptırımlarını delmek ve diğer suçlamalarla ilgili olarak gözaltına alındı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Türk bankasındaki konumunu kullanarak, ABD finansal sistemine erişim olanağı sağladığı ve ABD yaptırımlarını çiğneyecek şekilde İranlı kişi ve kuruluşlarla yapılan uluslararası işlemleri gizlediği" iddiasının olduğu belirtildi. Açıklamada, Mehmet Hakan Atilla'nın Reza Zarrab'la birlikte çalıştığından şüphelenildiği ifade edildi.

ZARRAB'LA AYNI HAPİSHANEYE GÖNDERİLDİ

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, New York Güney Bölge Mahkemesi'nde hakim James C. Francis'in karşısına çıkarıldı. Yargıç Francis, mahkemede Atilla'ya yöneltilen suçlamaları ve haklarını yüzüne okudu.

Hakim Francis, Atilla'ya "ABD'nin İran yaptırımlarını delmek" ve "bankacılık dolandırıcılığı" konusunda iki suçlama yöneltildiğini, suçlu bulunması halinde ilk suçlamadan 20 yıl, ikinci suçlamadan da 30 yıla kadar ceza alabileceğini söyledi.

Atilla'yı duruşmada geçici olarak mahkeme tarafından atanan avukat savundu. Hakim Francis, avukat tutma imkanı olmaması halinde Atilla'ya mahkemenin tüm dava için avukat görevlendirilebileceğini söyledi.

Atilla tutukluluğun devam etmesi yönünde karar veren mahkeme duruşmayı 10 Nisan'a erteledi. Atilla, Reza Zarrab'ın tutuklu olarak hapis yattığı New York Metropolitan Hapishanesi'ne gönderildi.

ZARRAB'IN AVUKATLARININ ERDOĞAN'LA KONUŞTUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

Öte yandan, New York Times gazetesi Rıza Zarrab'ın savunma ekibine yeni eklediği avukatlar Rudolph Giuliani ve Michael Mukasey’in geçen ay gizlice Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüklerini öne sürdü. Adı verilmeyen bir kaynağa dayandırılan haberde ikilinin Erdoğan ile görüşmeyi 'Zarrab adına yaptıkları' iddia edilirken, içeriğe dair bilgi yer almadı.

Rıza Sarraf'ın yeni avukatlarına itirazRıza Sarraf'ın yeni avukatlarına itiraz

MEHMET HAKAN ATİLLA KİMDİR?

1995 yılında Halk Bankası A.Ş.’de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı olarak göreve başlayan Mehmet Hakan Atilla daha sonra Bankacılık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri’nde Uzman olarak çalıştı. Ardından bankanın Stratejik Planlama Daire Başkanlığı’nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 22 Hazıran 2007-11 Kasım 2011 tarihleri arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yapan Atilla, 11. Kasım 2011 tarihinden itibaren Uluslararası Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor.