Rıza Sarraf'ın yeni avukatlarına itiraz

ABD'de yargılanan Rıza Sarraf'ın savunma ekibine eklediği iki ünlü isim tepki çekti. Sarraf'ın seçtiği isimlerin, davada mağdur olarak görünen bankalarla yakın ilişkileri nedeniyle azli istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'a geçmişte uygulanan ambargoyu delme iddiasıyla New York'ta yargılanan ve milyonlarca dolarlık kara para aklamakla suçlanan Rıza Sarraf'ın davası bir kez daha ABD'nin gündeminde. Türkiye ve İran vatandaşı iş adamı Sarraf'ın savunma ekibine aldığı iki 'ünlü' yeni avukata, savcılıktan itiraz geldi.

'AVUKATLARIN MÜVEKKİLLERİNİN MAĞDUR OLMASI ETİK DEĞİL'

Sarraf savunma ekibine son olarak New York'un eski belediye başkanı Rudolph Giuliani ile eski federal başsavcı Michael Mukasey'i eklemişti. Manhattan Savcısı Joon Kim, eyalet yargıcına gönderdiği dilekçede,bu iki yeni avukat tercihinin çıkar çatışması yarattığını savunarak itiraz etti.

Gerekçe, Sarraf'ın İran yaptırımlarını deldiği sırada mağdur ettiği en az sekiz bankanın, Giuliani ve Mukasey'in bağlı bulunduğu hukuk bürolarının geçmişteki ya da şu anki müvekkilleri olması. Bu bankalar, Bank of America Corp, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc , JPMorgan Chase & Co, Standard Chartered Plc, UBS Group AG ve Wells Fargo & Co olarak sıralandı.

'TRUMP'A YAKIN İSİMLER'

Savcı, yeni avukatların çıkar çatışmasına neden olabileceğini savunarak, avukatların davadan azlini istiyor. Öte yandan, Amerikan basını, Sarraf'ın iki yeni avukatının da ABD Başkanı Donald Trump'a da yakın isimler olmasına dikkat çekti.

'YENİ SAVCININ BABASI'

Trump 12 Mart'ta, Sarraf aleyhindeki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara'yı görevden almıştı. Yeni avukatlardan Mukasey'in, Bharara'nın yerine atanması beklenen Marc Mukasey'in babası olduğu da belirtiliyor. (Dış Haberler)