Bask bölgesinde 'Tutsaklar Eve' yürüyüşü

İspanya'nın Bask bölgesinde bulunan Bilbao'da, ETA tutsakları için on binlerin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş, bölge dışındaki ETA tutsaklarının Bask bölgesindeki cezaevlerine yerleştirilmesini talep eden 'Tutsaklar eve' kampanyasının parçası.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın kuzeyinde özerk Bask bölgesi'nin en büyük kenti Bibao'da on binler İspanya'nın cezaevindeki bağımsızlıkçı Bask Ülkesi ve Özgürlük (ETA) üyelerine yönelik politikalarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

'TUTSAKLAR EVE' KAMPANYASI

Bask bağımsızlıkçı organizasyonların düzenlediği yürüyüş, İspanya'nın ve Fransa'nın farklı yerlerindeki cezaevlerinde bulunan bağımsızlıkçı örgüt ETA mahkumlarının, Bask bölgesindeki cezaevlerine naklini talep eden Presoak Etxera (Tutsaklar Eve) kampanyasının parçası.

ETA paylaşımına 1 yıl 8 ay hapisETA paylaşımına 1 yıl 8 ay hapis

Kampanya ağrılıklı olarak 2013 yılında İspanya tarafından kapatılan ayrılıkçı sol parti Batasuna'nın devamı sayılan Sortu ile Sortu'nun da içinde bulunduğu sosyalist bağımsızlıkçı koalisyon partisi EH Bildu çevrelerince yürütülüyor. Bask sağ partisi PNV doğrudan kampanyaya destek vermese de cezaevindeki 300'ü aşkın tutsağın Bask Ülkesine getirilme talebi Bask sağının tabanı tarafından da desteklenen bir talep.

'TEK İSTEDİĞİMİZ BARIŞTI, ŞİMDİ DE ÖYLE'

Bask gazetesi Gara'ya göre yürüyüşe 78 bin kişi katıldı. 1993 yılında ETA tarafından öldürülen polisin eşi de yürüyüş sonrasında kısa bir konuşma yaptı, "Tüm tutsaklar buraya, Bask Ülkesine. Çok fazla savaştık, çok acı çektik, tek istediğimiz barış oldu. Bu yüzden şimdi de bu insanlar için barış istemeliyiz" dedi.

İspanya ve Fransa tarafından bir çok bombalı eylem ve suikasttın sorumlusu olarak görülen ayrılıkçı örgüt, eski bir ETA üyesi olma suçuyla bir çok kez cezaevine giren siyasetçi Arnaldo Otegi ve diğer Bask sol siyasetçilerin girişimiyle 2011 yılında silah bıraktığını duyurmuştu.

Otegi, Twitter hesabı üzerinden "Tebrikler Bask Ülkesi, Tutsaklar eve!" yazarak yürüyüşe destek verdi. Bask solu için önemli bir figür olan Otegi geçtiğimiz yıl cezaevinden çıkmış, ancak İspanya yargısının 'seçim yasağı' nedeniyle Bask bölgesi seçimlerinde partisi EH Bildu'dan aday olamamıştı. (DIŞ HABERLER)