ETA paylaşımına 1 yıl 8 ay hapis

İspanya'da Twitter hesabı üzerinden ETA propagandası yaptığı söylenen bir kişi 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Bask ülkesinde silahlı bağımsızlığı savunan ETA, 2011 yılında silah bırakmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da terör ve organize suç davalarına bakan Ulusal Mahkeme, Andeka Jurado Garcia hakkında Twitter hesabı üzerinden Avrupa Birliği tarafından 'Terör örgütü" olarak görülen, Bask Ülkesi ve Özgürlük (ETA) örgütünü savunan paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Madrid'de görülen davanın savcısı Carlos Bautista, Garcia'nın ETA üyesi Josu Uribetxeberria Bolinaga'nın ölümünden sonra fotoğrafını "Hoşçakal ve onur" sözleriyle paylaşması ve yine başka bir fotoğrafa "Senin onurun bizim modelimizdir" yazması gerekçesiyle 'suçlu militanı yüceltme' ceza aldığını belirtti.

Ekim 2011'de silah bıraktığını açıklayan ETA, artık faaliyet göstermeses de kamuoyundaki etkisi sürüyor. Zira İspanya, bugüne kadar bir çok kişiye 'ETA propagandası yapmak' suçlamasıyla hapis cezası verdi. İspanyol cezaevlerinde hala bir çok ETA tutsağı bulunuyor.

 'ETA'NIN SİLAH BIRAKTIĞINI KABULLENMİYORLAR' 

EH Bildu ve Sortu gibi Bask partileri, örgütün silah bırakmasının ardından İspanya'nın hâlâ ETA tutsaklarına karşı aldığı tavrın sert olduğu görüşünde.

İki gün önce Fransa'nın Bask bölgesinde polis ETA'nın silahlarını sakladığı gerekçesiyle 5 kişiyi göz altına alınmıştı. Geçtiğimiz Mart ayında 'ETA üyeliği' suçlamasıyla yattığı cezaevinden çıkan, Sosyalist bağımsızlıkçı EH Bildu ve Sortu partilerinin sözcüsü Arnaldo Otegi, dün yaptığı açıklamada İspanya ve Fransa'nın ETA'nın silah bıraktığını kabul etmemekle suçladı.

ETA'nın silah bırakmasında önemli rolü olan Otegi, Basklar arasında oldukça popüler bir figür. (DIŞ HABERLER)