Dışişleri'nden dünyaya HDP tepkisi: Mahkemenin kararı beklenmeli

Dışişleri Bakanlığı, HDP'nin kapatılması talebi ve HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi konusunda ABD ve Avrupa Parlamentosu'ndan gelen eleştirilere yazılı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada, "Tutarsız ve içişlerine müdahaleye yeltenen çevreleri, bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerine saygı duymaya davet ediyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, HDP'nin kapatılması talebi ve HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi konusunda dünyadan gelen tepkiler hakkında yazılı açıklama yaptı. "Bazı ülkelerin TBMM’deki gelişmelerle ilgili açıklamaları hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır" denilen açıklamada, "Tutarsız ve içişlerine müdahaleye yeltenen çevreleri, bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerine saygı duymaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. Bakanlık, "Herkes Mahkemenin vereceği kararı beklemek durumundadır" dedi.

'HUKUK KURALLARININ UYGULANMASINDAN İBARET'

Dışişleri açıklamasında, Gergelioğlu'yla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: "Hakkında kesinleşmiş yargı hükmü bulunan Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, Anayasa ve TBMM İçtüzüğüyle uyumlu bir şekilde, söz konusu kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle düşmüştür. Süreç, başka parlamentolarda da görüldüğü gibi hukuk kurallarının uygulanmasından ibarettir." 

'HERKES ANAYASA MAHKEMESİNİN VERECEĞİ KARARI BEKLEMEK DURUMUNDADIR'

HDP'nin kapatılması için hukuki süreç başlatılmasına dair de, "Herkes Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı beklemek durumundadır" denilerek şu ifadeler kullanıldı: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ise, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde, beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle, HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesine dava açmıştır.

Bu süreçte herkes Anayasa Mahkemesinin vereceği kararı beklemek durumundadır. Devam eden hukuk süreciyle ilgili yorum yapmak hukuka müdahaledir."

'TUTARSIZ VE İÇİŞLERİNE MÜDAHALEYE YELTENEN ÇEVRELERİ...'

"Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır. Bununla birlikte, faaliyetlerini evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmeleri esastır" denilen açıklamaya, "Tutarsız ve içişlerine müdahaleye yeltenen çevreleri, bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerine saygı duymaya davet ediyoruz" diye son verildi. 

ABD: SEÇMENLER TEMSİL HAKKINDAN MAHRUM BIRAKILACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı, HDP'nin kapatılması talebi hakkında “Türk seçmenlerin iradesinin haksız yere ihlali ve milyonlarca seçmenin temsil hakkından mahrum edilmesi” açıklaması yapmış, "Bu karar, Türk seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek, Türkiye’deki demokrasinin altını daha oyacak ve milyonlarca Türk seçmenini seçimle karar verdikleri temsil hakkından yoksun bırakacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

AVRUPA PARLAMENTOSU: EYLEM PLANININ ACI BİR DOĞRULUK KONTROLÜ OLDU

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky ise ortak açıklamalarında "Gergerlioğlu’nun durumu; ülkedeki ifade özgürlüğünün vahim durumunun, herhangi bir eleştirel sesi susturmak için terörle mücadele yasalarının kötüye kullanılmasının ve çoğulculuğu ve siyaseti sınırlamak için HDP'ye uygulanan baskıların bir başka bariz örneğidir" demiş, "Gergerlioğlu'nun Meclis'ten ihracı ve yaklaşmakta olan tutukluluğunun, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın insan onuru, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü merkeze koyma sözü veren yeni bir İnsan Hakları Eylem Planını açıklamasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir ‘doğruluk kontrolü’ olmuştur" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)