ABD: HDP'yi kapatma çabası Türkiye'de demokrasinin altını daha da oyar

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ve HDP'nin kapatılması için hukuki süreç başlatılmasına çifte tepki: Olayları yakından takip ediyoruz. Bu karar, seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek, demokrasinin altını daha oyacak ve milyonlarca seçmenini seçimle karar verdikleri temsil hakkından yoksun bırakacaktır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararına ve HDP'nin kapatılması için hukuki süreç başlatılmasına çifte tepki geldi. Bakanlık sözcüsü Ned Price tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararı “rahatsız edici” ifadesiyle tanımlandı.

Açıklamada HDP'nin kapatılması talebi için de, “Türk seçmenlerin iradesinin haksız yere ihlali ve milyonlarca seçmenin temsil hakkından mahrum edilmesi” denildi.

Türkiye hükümetinden Anayasa’nın ve bağlı olduğu uluslararası yükümlülüklerin öngördüğü ifade özgürlüğü hakkına saygı göstermesi istenen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“ABD Türkiye'de, aralarında 17 Mart’ta parlamento üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinden düşürülmesi gibi rahatsız edici adımların da yer aldığı olayları yakından takip ediyor.

Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma çabalarının başlatılmasını da izliyoruz. Bu karar, Türk seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek, Türkiye’deki demokrasinin altını daha oyacak ve milyonlarca Türk seçmenini seçimle karar verdikleri temsil hakkından yoksun bırakacaktır.

Türk hükümetini, Anayasa’nın koruma kapsamı ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.” (Amerika'nın Sesi)