Dikmece duruşması görüldü: Karar daha sonra verilecek

Antakya Dikmece’de tarım arazileri üzerine yapılmak istenen TOKİ konutları için verilen acil kamulaştırma kararına ilişkin davanın duruşması görüldü. Mahkeme, kararını daha sonra açıklayacak.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan Dikmece köyünde deprem sonrası inşa edilmesi planlanan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları için çıkarılan acele kamulaştırma kararına karşı bölge halkı tarafından açılan davanın duruşması görüldü. Tarafların dinlendiği duruşmada mahkeme kararını yazılı olarak daha sonra verecek. 

NE OLDU DA ŞİMDİ İMAR VERİLDİ?

Saat 10.00 gibi başlayan duruşmaya katılımcıların tamamı alınmadı. Duruşmaya, Dikmece mahallesi sakinleri ve avukatları Ecevit Alkan katılırken, TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına avukatları katıldı.

Duruşma hakkında görüştüğümüz avukat Ecevit Alkan, duruşmada Dikmece köylülerinin söz alarak, bölgenin zeytinliklerle dolu olduğunu, köylüler yıllar önce imar istediğinde, imara uygun olmadığına dair rapor verildiğini, şimdi birdenbire nasıl imara açıldığını sorduğunu belirtti.

TOKİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı adına katılan avukatların, bölgenin afet bölgesi olduğunu, hızlı hareket edildiğine dair savunma yaptığını belirten Alkan, “Bakanlık ve TOKİ avukatı 7452 sayılı olağanüstü durumda kamulaştırma kararına riayet edildiğini söyledi. Şimdi biz zaten 7452 sayılı kamulaştırma kanununa itiraz ediyoruz ve bu kanunu Anayasa’ya aykırı buluyoruz” diye konuştu.

'300 BİN KONUT LAZIM AMA 6 BİN KONUT VERİLECEK'

Dikmece’ye 7 bin konutluk bir TOKİ projesi yapıldığını, bu projenin hiçbir altyapısı olmadığını vurgulayan, Alkan, “Depremin üzerinden 11 ay geçti. Burada 300 bin konuta ihtiyaç var. Sadece 6 bin konutun teslim edilebileceği konuşuluyor, bu da yüzde 5 demek. Buradaki kamulaştırma kararları 30 Mart'ta alınmış. Zemin etütleri kamulaştırma kararından dört ay sonra yani temmuz ayında yapıldı. Bu bile başlı başına hukuksuzluk" dedi.

Tarafları dinleyen mahkeme, kararını önümüzdeki günlerde yazılı olarak bildirecek.

Ne olmuştu?

Antakya’nın Dikmece Mahallesi'nde bulunan zeytinlikler ve tarım arazileri, 6 Şubat depremlerinin hemen ardından, toplu konut yapmak için kamulaştırıldı. Bölgenin geçim kaynağı zeytinliklerin ve dedelerinden kalan toprakların kamulaştırılmasını istemeyen Dikmeceliler, defalarca eylem yaptı. Eylemlerin yanı sıra Dikmeceliler, kamulaştırma kararına karşı Hatay İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Hatay 3’üncü İdare Mahkemesi, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Cumhurbaşkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ yürütmeyi durdurmaya itiraz etti ancak 3. İdare Mahkemesi itirazı reddetti. Bakanlık ve TOKİ, yürütmenin durdurulmasına tekrar itiraz etti ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bugün görülen duruşmanın ardından mahkemeden bir karar çıkması bekleniyor.