Dersim’de Cumartesi Anneleri'ne destek eylemi

Cumartesi Anneleri'ne destek eylemi yapan İHD Dersim üyeleri̇, "Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz" dedi. Ayrıca İHD üyeleri 1991 yılında kaybedilen Hüseyin Toraman'ın akıbetini sordu.

Basın açıklamasını İHD Dersim Şubesi yöneticisi Raife Yılmaz okudu.
Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - İHD Dersim Şubesi, Cumartesi Anneleri/İnsanları'na uygulanan yasak kararını protesto amacıyla her cumartesi olduğu gibi bugün de saat 12.00’de Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi.

Basın açıklamasını İHD Dersim Şubesi yöneticisi Raife Yılmaz okudu. 29 haftadır her cumartesi Beyoğlu Kaymakamlığı'nın ısrarla yasaklama kararı vermeye devam ettiğini söyleyen Yılmaz, "AYM kararına rağmen bizi engelleyenler, kelepçe üstüne kelepçe takarak gözaltına alanlar Anayasa'yı ihlal ediyor, suç işliyor" dedi.

İHD üyeleri, bu haftaki eylemde 1992 yılından bu yana haber alınamayan Hüseyin Toraman'ın akıbetini de sordu. 

'HÜSEYİN TORAMAN NEREDE?'

Eylemlerinin 970. haftasında, 27 Ekim 1991 tarihinden beridir haber alınamayan Hüseyin Toraman için adalet istediklerini belirten Yılmaz, "Ailenin tüm kurum ve kişilere yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. Hüseyin Toraman’ın gözaltına alındığı inkar edildi. Bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmedi.1991ve 2011 yılında yürütülen iki soruşturma da sonuçsuz kaldı. Zamanaşımı süresi dolduğundan soruşturmaya yer olmadığı kararı ile dosya kapatıldı" diye konuştu. 

Eylem alanları olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceklerini belirten Yılmaz şunları söyledi: "Hüseyin Toraman’ı ve tüm kayıplarımızı aramaktan, faillerinin yargılanarak cezalandırılmalarını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyet'in 100. yılı aynı zamanda gözaltında kaybetmelerin ve mezarsızlık siyasetinin de yüzyılı oldu. Cumhuriyet yeni yüzyılına girerken özgürlük, eşitlik, adalet, barış ve hukuk devleti çağrımızı yineliyoruz."