YAZARLAR

Demirören’in en büyük ‘sırrı’  

Ziraat Bankası’nın kredi karşılığında aldığı arazileri yeniden Demirören’e kiraladığını öğrendik. Son haberler ise kamuoyunun tüm bu kredi-ipotek-satış-mahkeme süreçlerinde nasıl bir ‘sır perdesi’yle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Öyle görünüyor ki bir kamu bankasının müşterisi ile sırrına bu kadar sadıkken ‘patronuna’ yani kamuya karşı bilgi verme sorumluğunu yerine getirmekten neden kaçındığı da bir başka ‘sır’ olmuş…

Medyada tarihinin en önemli satın alması henüz gerçekleşmiş, “Doğan Medya”, “Demirören Medya” olmuştu. 1 milyar dolarlık bu satışta kredi yükünün devlete ait Ziraat Bankası’nda olduğunu da öğrenmiştik. 2018 yılındaki bu büyük anlaşmada imzalar atıldıktan birkaç ay sonra ‘kredi veren’ Ziraat ile ‘kredi çeken’ Demirören bağlantısının ne kadar güçlü olduğuna dair yeni işaretler de gelmeye başladı.

Cumhuriyet gazetesinde Hazal Ocak imzasıyla yayınlanan haberle ilk kez öğrendik ki bu güçlü bağlar ‘arsaya’ kadar uzanmış, Demirören, Kemer Country’deki golf sahasını Ziraat Bankası’ndan aldığı kredilere karşılık ipotek ettirmiş!

Bu güçlü bağlar 3 yıl sonra, 9 Haziran 2021'de Sedat Peker’in açıklamalarıyla yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Peker, Demirören’in, ipotekli arsanın eski sahibi Esat Edin’i önce 5 milyon dolar borçlandırıp, sonra haciz getirterek 12 milyon dolara satın aldığını iddia ediyordu. 12 milyon dolarlık arsa satış sonrası imar izni çıkartılarak Ziraat Bankası’ndan alınan 750 milyon dolara karşılık teminat olarak verilmişti. 

Sonra yine Hazal Ocak’tan öğrendik ki, hem Demirören borcuna karşılık mahkemelik olduğu, hem de Ziraat Bankası alacaklısından ipotekle devraldığı bu arsayı satmaya çalışıyor. 

Bölgede yaşayanların itirazı ile satışa yargı yoluyla engel olununca da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) devreye girerek arsanın spor alanı olarak kamuya kazandırılmasını içeren yeni imar planı hazırlıyor.

Ancak bütün süreç boyunca hiçbir açıklama yapmayan Ziraat Bankası, ilk kez bir adım atıyor ve kendi kullanamadığı arsada yapılaşmaya izin verilmesi gerektiğini söyleyerek yeni imar planına itiraz ediyor! Mesele yargıya da taşınırken Ziraat Bankası’nın kredi karşılığında aldığı arazileri yeniden Demirören’e kiraladığını öğrendik.

Nihayet tüm bunların ardından ‘medya patronu’ Demirören bir adım attı: Haberciyi dava etti!  

Hakkında ‘3 kuruş’ tazminat istenen bu dava halen devam ederken Hazal Ocak, Sayıştay raporlarına da yansıyan Ziraat-Demirören bağlantısına dair haberlerini, geçen yıl aramıza katıldıktan sonra Gazete Duvar’da devam ettirdi. Kemer Country arsasına ilişkin gelişmeleri aktardı, yazı sonunda yer alan haberlerden hatırlayacağınız üzere aktarmaya da devam ediyor.

Bu son haberler kamuoyunun tüm bu kredi-ipotek-satış-mahkeme süreçlerinde nasıl bir ‘sır perdesi’yle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bütün bu faaliyetleri TBMM’ye de taşınan bir kamu bankası olarak Demirören’i böyle cansiperane savunmasının ardında bir ‘sır’ olduğunu söyleyen de yine Ziraat Bankası. Hem de her fırsatta… 

Öyle görünüyor ki bir kamu bankasının müşterisi ile sırrına bu kadar sadıkken ‘patronuna’ yani kamuya karşı bilgi verme sorumluğunu yerine getirmekten neden kaçındığı da bir başka ‘sır’ olmuş…

İşte bütün bu sırlar ağının kurulabilmesi de Demirören’in en büyük sırrı!

Gazete Duvar altı yaşında

Kısa bir süre önce demiştik: “Gazete Duvar, çalışanlarının özverisi, meslektaşların ve aydınların katkısı, okurların desteğiyle karşılaştığı zorlukları atlatıyor, gazetecilerin yönetiminde olduğu yapısıyla daha güçlü bir şekilde hakikati aktarma çabasını sürdürüyor. İlk günün taze heyecanıyla ve deneyimlerimizin yol göstericiliğiyle...”

Her yeni günde büyüyen ilginizle, hep yanımızda hissettiğimiz desteğinizle devam ediyoruz… 

Kutlu olsun…