DEM Parti Milletvekili Gülderen Varli: 'AFAD, Rosa Kadın Derneği ile STK'ların malzemelerine neden el koydu?'

DEM Parti Milletvekili Gülderen Varli, AFAD’ın Rosa Kadın Derneği ile birçok STK’nın malzemelerine el koyduğunu belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, AFAD tarafından 14 Aralık 2023'te Rosa Kadın Derneği ile beraber birçok STK’nın gerekli izinlerinin olmasına rağmen konteynırlarına, malzeme ve materyallerine el konulduğunu belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Varli, konuyla ilgili Aile Sosyal ve Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Varli, önergede 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin üzerinden 11 ay geçtiğini depremlerden sonra haber alınamayan kişi sayısının kaç olduğunun hala bilinmediğini vurguladı.

DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, "Bakanlığınızın verilerinde depremlerin yaşandığı 11 ilde; kadın alanında hizmet sunan 16 konukevi, 11 Şiddet İzleme ve Önleme Merkezi (ŞÖMİN) ve 57 SHM şiddetle mücadele irtibat noktasının bulunduğu belirtilirken ülkenin dört bir yanından gelen kadın kooperatiflerin desteği ile depremlerin yaşandığı illerde kadınlara moral, destek ve motivasyon sağlandığı tarafımıza aktarılan önergenin cevabında yer almıştır.

Ancak kadına yönelik her türlü şiddetle ve ayrımcılıkla mücadele eden Rosa Kadın Derneği ile beraber birden fazla Sivil Toplum Örgütü de 6 Şubat depremlerinden hemen sonra Adıyaman ve depremin yaşandığı diğer illerde dayanışma çalışmalarına başlamıştır. Çalışmalarını saha alanında yapan kurumlar binlerce kadın ve çocuğun temel ihtiyaçlarını giderip psikososyal destek sağlamıştır. Kira sözleşmesi ve temsilcilik izinleri, prosedürler ile Adıyaman’daki faaliyetlerini yürüten Rosa Kadın Derneği ile beraber birçok STK’nın konteynırlarına, malzeme ve tüm materyallerine AFAD tarafından 14 Aralık 2023 tarihinde el konulmuştur" dedi.

Varli, Aile Sosyal ve Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a şu soruları yöneltti:

"1. 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır?

2. 6 Şubat’ta 11 ilde yaşanan yıkımlardan sonra yakınının cenazesine bile ulaşılamadığı için bakanlığınıza başvuru yapan kişi sayısı kaçtır? Bu başvuruların cinsiyet ve yaş dağılımları nasıldır? Yaşanan depremlerden sonra kaybolan çocuk sayısı kaçtır?

3. Kadınlara yönelik deprem bölgelerinde yapılan çalışmalarda ŞÖMİN dışında hangi kurumlar bulunmaktadır? Hangi kurumlara izin verilmektedir? İzin verilmeyen kurum sayısı kaçtır?

4. AFAD tarafından 14 Aralık 2023 tarihinde Rosa Kadın Derneği ile beraber birçok STK’nın gerekli izinlerinin olmasına rağmen konteynırlarına, malzeme ve materyallerine neden el konulmuştur?

5. Kadın çalışmaları alanında saha çalışması yapan psikososyal desteği direk sahaya götüren sivil toplum örgütlerine müdahale edilmesinin gerekçesi nedir?

6. Depremde en çok etkilenen kadınlar ve çocuklar olduğu bilinmesine rağmen bu alanda çalışma yürüten sivil toplum kurumlarının engellenmesi ile oluşacak risklerin farkında mısınız?

7. Çalışmalarına müdahale edilen Rosa kadın derneği ile diğer STK’ların saha çalışmalarının devam etmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?

8. 6 Şubat depreminden sonra kurulan konteyner kent sayısı kaçtır? Kurulan konteyner kentlerin illere göre dağılımı nedir?"