YAZARLAR

Değişimciler vizyon belgesi açıklayacak: Kurultay rakipsiz olmayacak

Seçimlerin ardından, “Sorumluluk almaksa sorumluluk, fedakarlık yapmaksa fedakarlık” diyerek gerekirse genel başkan adayı olacağını söyleyen CHP Grup Başkanı Özgür Özel çalışmalarını sürdürüyor. Edinilen bilgiye göre adaylık düşüncesini koruyan Özel bunun ilk işaretini gelecek hafta açıklanacak “vizyon belgesi” ile verecek.

Seçim yenilgisinin ardından “değişim” tartışmalarının başladığı CHP’de kongre süreci devam ediyor. Büyük kurultaya yaklaşık 2 ay kala adı genel başkan adaylığı için geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu rotasını İstanbul’a çevirdi. İmamoğlu’nun bu tercihinin ardından gözler “Sorumluluk almaksa sorumluluk, fedakarlık yapmaksa fedakarlık” diyerek adaylığa göz kırpan CHP Grup Başkanı Özgür Özel’e çevrildi.

Özgür Özel’in, İmamoğlu’nun açıklamasının ardından adaylık kararını yeniden gözden geçireceği yorumları yapıldı. Ancak Özel’e yakın kaynaklar Kılıçdaroğlu’nun tek başına aday olacağı bir kurultayın söz konusu olmadığı görüşünde.

Edinilen bilgiye göre, değişim çağrısı yapanlar bu çağrı yapıldıktan sonra tek adaylı bir kurultaya izin vermeyecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim yenilgisinden sonra rakipsiz bir kurultaya girmesinin seçmen nezdinde “Hiçbir şey olmuyor, değişmiyor” duygusu yaratacağına dikkat çekenler “bu partide başlayan duygusal kopuşu hızlandırır” görüşünü savunuyor. Sonucu ne olursa olsun, en azından itirazların ortaya konulması açısından bir aday çıkarma kararlılığı dile getiriliyor.

Değişim çağrısı yapanların makam derdi olmadığını söyleyen bir partili de, “CHP bu yapıyla devam edemez. Değişmek zorunda” diyerek mutlaka aday çıkacağının mesajını veriyor. Büyük kurultayda bir genel başkan adayının çıkmasının “ihtiyaç” olduğunu belirten partili, “Bunca yaşanan sorundan, ortaya konulan çağrıdan sonra yarışsız bir kurultay olmaz” diyor. Kılıçdaroğlu’nun karşısına mutlaka bir rakibin çıkacağını kaydeden değişimciler aday olarak da Özgür Özel’in adını veriyor.

ADAY ÇIKMAMASININ TEK KOŞULU!

Değişimcilere göre “Büyük Kurultay”a giderken genel başkan adayı çıkarmayla ile ilgili yeniden değerlendirme yapılmasının tek bir koşulu var. O da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamuoyu önünde partide çok kapsamlı bir değişim-dönüşüm taahhüdünde bulunması ve “Üzerime düşeni yapacağım” diyerek genel başkanlığı bırakma tarihini de ilan etmesi. Yapısal bir değişimin genel başkan değişimi ile başlayacağını, bunun partide büyük bir heyecan yaratacağı görüşünü dile getiren değişimciler Kılıçdaroğlu’nun tutumunda ise bunu görmediklerini dile getiriyor.

GELECEK HAFTA VİZYON BELGESİ AÇIKLANACAK

Seçimlerin ardından, “Sorumluluk almaksa sorumluluk, fedakarlık yapmaksa fedakarlık” diyerek gerekirse genel başkan adayı olacağını söyleyen CHP Grup Başkanı Özgür Özel çalışmalarını sürdürüyor. Edinilen bilgiye göre adaylık düşüncesini koruyan Özel bunun ilk işaretini gelecek hafta açıklanacak “vizyon belgesi” ile verecek.

Vizyon belgesinin, değişimcilere yönelik sık sık dile getirilen “Değişimle ne kastediliyor” eleştirilerine yanıt olması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı “değişim” paylaşımlarında olduğu gibi sosyal medya aracılığı ile ya da basın duyurusu olarak paylaşılması beklenen “vizyon belgesi”nin ilk etapta kamuoyunda tartışılması hedefleniyor.

'CHP NE YAPMALI?' SORUSUNA YANIT VERİLECEK

Söz konusu belgenin “ne tüzük ne de bir program metni” olacağını kaydeden bir partili, belgede Türkiye ve dünyadaki gelişmelere dair kısa bir değerlendirme yer alacağını, geçmişe dönük partiyle ilgili de tespitler olacağını söyledi. Açıklanacak belgenin asıl geçmişe değil geleceğe dair bir metin olacağını kaydeden partili, “Vizyon belgesi ile partinin bundan sonra nasıl yol alması gerektiğine dair görüşler paylaşılacak, partinin siyaset yapma, iş yapma yol yöntemine dair bakış açısı ortaya konulur. CHP ne yapmalı, nasıl yapmalı sorularına temel noktalarda yanıt verilir” dedi.

Vizyon belgesi açıklandıktan sonra değişimcilerin bir süre bu belgenin tartışılmasını izlemesi bekleniyor. Birkaç hafta sürmesi beklenen tartışmanın ardından Özel’in bir basın toplantısı ile genel başkan adaylığını ilan etmesi sürpriz olmayacak.