YAZARLAR

CHP’de 'tüzük devrimi': Kılıçdaroğlu açıklayacak

CHP'nin, 81 il yönetimi ve on binlerce kişiden aldığı 'değişim' önerileri ile 16 ülkedeki partilerin tüzüklerinin incelenmesi sonucu oluşturduğu tüzük değişikliği taslağı yakında açıklanacak.

CHP’de seçim sonrası yükselen "değişim" çağrılarına "Kişi endeksli politika doğru değil” diyerek tüzük ve program değişikliği yapılacağı vaadi ile karşılık veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüttüğü çalışmada sona gelindi. Kılıçdaroğlu, ''Gerçek yenilenmeyi göreceksiniz” dediği tüzük değişikliği taslağını “Tüzük devrimi” sloganıyla açıklamaya hazırlanıyor.

CHP yöneticilerinden edinilen bilgiye göre seçim sonrası oluşturulan yeni MYK’nin önemli gündem maddelerinden biri tüzük değişikliği oldu. 81 il yönetiminden partide istenen değişimle ilgili öneriler alındı. Ayrıca "on binlerce kişi"den değişim önerileri toplandı, bunlar içeriklerine göre tasnif edildi.

Öneriler alınırken CHP yönetimi tarafından oluşturulan tüzük değişikliği komisyonu da çalıştı. Aralarında Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin öne çıktığı 16 ülkedeki partilerin tüzükleri incelendi.

'DEVRİMSEL NİTELİKTE NE VARSA...' 

Çalışmayla ilgili bilgi veren bir parti yöneticisi, "Tüzüğü ve parti programını yeniliyoruz. Tüzük değişikliğini genel başkan bir basın toplantısında ana hatlarıyla 2-3 gün içinde açıklayacak. Bir partinin tüzüğü ile yapacağı devrimsel nitelikte ne varsa hazırladığımız tüzük bunları içerecek" dedi.

SEÇİLME YÖNTEMİ VE PM’DE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Edinilen bilgiye göre tüzük değişikliği kapsamında parti yönetimlerine seçilme usulleri, milletvekili ve belediye başkanı aday belirleme yöntemi sil baştan ele alındı. Bu kapsamda genel merkez yapısı yenilenecek, partinin en üst karar organı Parti Meclisi’nin yapısında köklü değişiklikler yapılacak.

PM ÜYE SAYISI ARTACAK, POLİTİKA BELİRLEMEDE ETKİLİ OLACAK

Mevcut tüzüğe göre 60 kişiden oluşan Parti Meclisi üye sayısı arttırılacak. Üyeler uzmanlıklarına göre çalışma gruplarına bölünecek. Parti içinde uzmanlık alanlarına göre kurullar oluşacak, ayrıca kurullarda etkili uzman kişilerin görev alması sağlanacak. Parti Meclisi’nin önemli görevlerinden biri politikaların belirlenmesi olacak.

ADAY BELİRLEME SÜRECİNDE ÖNSEÇİM ŞARTI

CHP’de belediye başkan adayları ve milletvekili adayları parti genel başkanı ve genel başkan yardımcılarının oluşturduğu komisyonlar tarafından ön değerlendirmeye tabi tutuluyor, Parti Meclisi’nde son karar veriliyor. Ancak geçmiş seçimlerde birçok örneği yaşandığı gibi Parti Meclisi yetkisini genel başkan veya MYK’ye devredebiliyor. Taslak çalışmaya göre aday belirleme usulünde köklü değişiklik yapılacak. Adaylar ön seçimle belirlenecek. Böylece genel başkan ve genel başkan yardımcılarının aday belirleme sürecinden çıkacağı bir sistem kurulacak. Parti Meclisi de sadece seçim sürecinde bazı iş birliği kararlarının onaylanacağı kurul olacak.

AKTİF ÜYE SİSTEMİ KURULACAK

Tüzük taslağındaki önemli değişiklik önerilerinden biri de “aktif-pasif üye” ayrımı olacak. Partinin yaklaşık 1 milyon 300 bin üyesi “parti içi eğitimlere katılım, üye aidatını ödeme, parti görevlerini yerine getirme” gibi belirlenen bazı kriterleri karşıladığında “aktif üye” olarak ön seçim gibi partinin karar süreçlerinde oy kullanacak. Daha önce gündeme gelen ama reddedilen bu önerinin hayata geçmesinin önem taşıdığına dikkat çeken bir parti yöneticisi, “Gücü tabana yayan bir sistem öneriyoruz. Aktif üyelere parti politikalarını ve tüm adayları belirleme hakkı sunuyoruz. Bu partinin kişiye göre değişim göstermesine de engel olacak, kurumsal yan güçlenecek” değerlendirmesinde bulundu.

Parti yöneticililerine göre aktif üyelik sisteminin hayata geçmesi ile her seçimde tartışma konusu olan sandık güvenliği sorunu da büyük ölçüde çözülmüş olacak. Çünkü verilen sandık kurulu görevini yapmayan üye bir daha “aktif üye” olarak oy hakkını kullanamayacak.

'BÜYÜK TÜZÜK DEVRİMİ PARTİ TABANINI HEYECANLANDIRACAK'

Seçim sonrası partide uzun dönem milletvekili ve yönetici olanlarla ilgili de dönem sınırlaması getirilmesi önerisi gündeme geldi. Yapılan taslak çalışmada bununla ilgili de bir sınırlama olması bekleniyor.

Parti yöneticileri önümüzdeki birkaç gün içinde açıklanacak “büyük tüzük devrimi”nin değişim çağrılarının yapıldığı bir dönemde parti tabanını heyecanlandıracağını savunuyor.