CHP PM Tanju Özcan’ın partiye geri dönmesine karar verdi

CHP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında ırkçı ve cinsiyetçi ifadeleriyle tepki çeken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a af çıktı. CHP Parti Meclisi de Tanju Özcan'ın affına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Merkez Yürütme Kurulu, partiden ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın af başvurusunu Parti Meclisi'ne sevk etti. Başvurunun Parti Meclisi'ne sevk kararı MYK'da oy çokluğu ile alındı. Parti Meclisi toplantısında da Özcan'ın affına karar verildi.

Tanju Özcan için PM’de yapılan oylamada 43 kişi kabul, 13 ret oyu kullanırken 3 kişi de çekimser kaldı.

Özcan kararın ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Az önce güzel haberi Bolu İl Başkanımız'dan aldım. Baba Evi’ne döndüm. Başta Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel ve CHP'nin Parti Meclisi üyelerine şükranlarımı sunarım. Atatürk’ün partisinde ve onun ilkeleri çerçevesinde siyaset yapmaya devam edeceğim. Her şey çok daha güzel olacak" dedi.

ÖZCAN TWEET ATTI, GÖRÜŞMELER YAPTI

Özcan, MYK toplantısı devam ederken sosyal medya hesabından “Biraz önce ‘Baba Evine’ dönüş talebim ile ilgili konunun bugün CHP MYK’sı ve Parti Meclisi’nin gündemine geleceğini memnuniyetle öğrendim. Yaşanan bu süreçte başarı odaklı bir siyasetçi olarak, paylaşımlarım ve söylemlerim sebebiyle istemeden kırdığım ve üzdüğüm partililerimizden helallik istiyorum. Bundan sonra partimizin yerelde ve genelde başarısı için daha çok çalışacağım… Her şey çok daha güzel olacak” paylaşımını yapmıştı.

Parti kaynakları, Özcan'ın özelde başka görüşmeler de yaparak iyi niyet beyanında bulunduğunu ifade etti.

CHP ADAY BELİRLEME ANKETLERİNE BAŞLADI: İLLERE ÖZEL YÖNTEMLER

CHP, aday belirlemek için başlayan anket çalışmaları devam ediyor. Anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler şöyle yapılacak:

-CHP'nin yerel yönetimde olduğu kentlerde yapılan anketlerde mevcut belediye başkanıyla ilgili bir sıkıntı ortaya çıkmazsa, başkanın oy oranı da yüksekse bu başkan yeniden aday olarak atanacak.

-CHP'nin yerel yönetimde olduğu kentlerde anketlerde başkanla ilgili bir sıkıntı, memnuniyetsizlik varsa kimlerin aday olabileceğine dair anket yapılacak. Bu isimler arasında bir kişi açık ara ön plana çıkıyorsa o kişi aday olarak atanacak. Ancak adaylar birbirine çok yakınsa örgüt denetiminde ön seçim yapılacak.

-Belediye başkanı CHP'li olmayan kentlerde anket, örgüt, STK görüşü birlikte değerlendirilecek. Bir isim açık ara öne çıkıyorsa bu kişi aday olarak atanacak. İsmi dillendirilen adayların oranları birbirine yakınsa örgüt denetiminde ön seçim yapılacak.

KRİTİK İLLERDE DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA

CHP için kritik olan az farkla kaybedilen ya da az farkla kazanılan kentlerde çok daha derinlikli çalışmalar yapılacak. Önümüzdeki haftadan itibaren bu illerde görevlendirilen milletvekilleri illere giderek hem örgütlerle hem kentin sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve diğer temsilcileri ile görüşerek adaylara ilişkin değerlendirmelerini alacaklar. Ayrıca bu illerde tek anket değil birkaç farklı şirketle birkaç anket yapılacak. Anketler de bir uzman ekip tarafından değerlendirilecek ve son karar böyle verilecek. Birbirine yakın oranlar alan adayların olduğu her yerde örgüt denetiminde ön seçim yapılacak.

CHP’de yarın (28 Kasım) bitecek olan aday adaylığı başvuruları da 5 Aralık’a uzatıldı. Bu uzatmada istifa edecek kamu görevlilerinin 5 Aralık olan süresi gözetildiği kadar af başvurusu yapanlar arasında adaylık başvurusu yapacak olanların da etkisi olduğu ifade edildi.

Ne olmuştu?

CHP'den ihraç edilen Tanju Özcan, CHP Bolu Milletvekiliyken 31 Mart 2019'deki yerel seçimlerde Bolu Belediye Başkanı seçilmişti.

Tanju Özcan'ın 16 Mayıs 2022'deki belediye meclisi toplantısında AK Partili belediye meclis üyesi Hacer Çınar'a yönelik "Bana niye el sallıyorsunuz, ben evli barklı adamım, ayıp oluyor" sözleri kamuoyunda tepki toplamıştı.

Bu olay üzerine bir yıl partiden uzaklaştırma cezası alan Özcan, Haziran 2022'de kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmişti.

Özcan, Temmuz 2021'de de Suriyelilere yönelik açıklamaları ve uygulamalarıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yabancıların su faturası ve katı atık vergilerine 10 kat zam yapacağına dair açıklamaları nedeniyle Özcan hakkında 'görevi kötüye kullanma' ve 'nefret ve ayrımcılık' suçlamalarıyla soruşturma başlatmıştı. Bunun üzerine Özcan, "Geri adım atmayacağım, fazlasını da yapacağım" demişti.

14-28 Mayıs seçiminin ardından da Özcan, dikkatleri üzerine çekmeye devam etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başarısız olduğunu ifade eden ve Kılıçdaroğlu'nu protesto eden Özcan, "Değişim ve Adalet" sloganıyla Bolu'dan Ankara'ya yürüdü.

Yürüyüşün son günü CHP Genel Merkezi önünde açıklama yapan Özcan, Kılıçdaroğlu'na seslenerek "Şimdi in o koltuktan, al bu koltuğu git evinde otur" diyerek Genel Merkez önüne sandalye fırlattı.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Özcan'a 26 Temmuz 2023'te kesin çıkarma cezası verdi. Karar tüzükteki şu maddeler gereğince alındı:

-Programa, tüzük kurallarına, kurultay, yetkili organ ve grup kararlarına aykırı davranmak,
-Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak.

Tanju Özcan ihraç kararının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerine devam etmiş, sosyal medya hesabından "Başarısız Bay Kemal 12 seçim kaybetti ama anahtar liste ile kendi seçtirttiği YDK’ya beni partiden ihraç ettirtti" demişti.

Etiketler chp myk Tanju özcan