Cenap Aşçı 'Ben THK kayyımıyım' dedi, uçakların bakım sorumluluğunu kabul etmedi

Söndürme uçaklarının bakım sorumluluğunun THK'de olduğunu vurgulayan Cenap Aşçı, "Peki neden bakım yapılmadı?" sorusu üzerine ise "Ben Kayyım Heyeti Başkanı'yım" diyerek sorumluluk kabul etmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orman yangınlarıyla mücadelede devre dışı bırakılan Türk Hava Kurumu'na (THK) kayyım atanan Cenap Aşçı'nın, yangın söndürme uçaklarının bakımıyla ilgili soruya verdiği yanıt sosyal medyada gündem oldu.

Habertürk'e Afşin Yurdakul'un sunduğu programa canlı bağlanan Cenap Aşçı, ‘Bakım sorumluluğu kimde?’ diye sordu. THK Başkanı Cenap Aşçı ise, “Bakım sorumluluğu Türk Hava Kurumu'nun kendisindedir” dedi. Yurdakul'un şaşırarak "Affedin?" demesi üzerine Aşçı yanıtını tekrarladı.

Aldığı cevap üzerine Afşin Yurdakul, ‘Başkan olduğunuz için size soruyorum, neden bakım yapılmadı?’ diye sordu. Cenap Aşçı'nın cevabı ise “Ben THK Başkanı değilim, THK Kayyum Heyeti Başkanıyım” oldu. 

YANGIN GÜNÜ DÜĞÜNDE OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI

THK kayyımı Cenap Aşçı, Türkiye'de 7 şehirde 21 noktada orman yangınının çıktığı gün düğünde olduğunu açıklamıştı. Eleştiriler üzerine Aşçı, "Kurum mali krizde" demişti.

THK YANGIN SÖNDÜRME İHALELERİNDEN DIŞLANMIŞTI

Eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, THK'nin 2018'e kadar yangın söndürme ihalelerini aldığını ancak 2019 yılında özelleştirme yöntemine gidildiğini anlatmıştı. THK'nin yangın söndürme ihalelerinden dışlandığını, ihaleye girilmesi için uçakların 5 ton kapasiteli olması şartının getirildiğini, oysa THK uçaklarının 4 ton 900 litre kapasiteli olduğun belirten Duman, bu durumun sorgulanması gerektiğini vurgulamıştı. Duman, "THK olarak 2018’e kadar biz yangın söndürme ihalelerini bu uçaklarla alıyorduk. Ancak 2019 yılında bir şekilde ihale THK’ye verilmedi. Sonra THK kullanılarak başka bir firma adı altında THK’nin imkanlarıyla yeni uçaklar alındı. Bunlar Rus uçakları. Yani Türkiye'deki düz zeminde yangın söndürebilen uçaklar. Oysa bizim uçaklarımız Türkiye coğrafyasına uygun, manevra kabiliyeti yüksek uçaklardı. Bizim kafamız karışıyor, aklımız duruyor. Neden, niçin?" diye konuşmuştu.

'KAYYIM UÇAKLARIN HAZIR OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ'

Manavgat yangını için "İki gün boyunca 6 uçak sortiler yapsaydı, o yangın büyümezdi" diyen Duman şöyle devam etmişti: "THK'daki kayyum heyeti geçen sene istenildiği anda uçakların hazır olacağını söylemişti. Şimdi niye hazır değil? Kaldı ki bu uçaklar İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan’da kullanılan uçakların aynısı. Aynı yaşta onlarla. Yani uçakların eskimesi diye bir şey söz konusu değildir." (HABER MERKEZİ)