Cannes 2022... Çaykovski’nin eşi olmak

Çaykovski ve Antonina kısa bir süre aynı evi paylaştıktan sonra bir daha hiç karşılaşmamışlar. Asıl sorulması gereken soru, yönetmenin Antonina’yı bu kadar zavallı gösteren bu filmi neden yaptığı?

Google Haberlere Abone ol

Ahmet Boyacıoğlu

Kirill Serebrennikov, herhalde bu yıl Rusya’dan festivale katılabilecek en iyi isimdi. Önceki yıllarda "Leto" ve "Petrov’s Flu" ile iki kez Cannes’da boy gösteren ancak Rusya’dan çıkışına izin verilmeyen yönetmen, birkaç ay önce ülkesini terk etti ve Almanya’ya yerleşti. 'Putin’i sevmeyen bir Rus' olarak şimdi "Çaykovski’nin Eşi" ile yarışmada.

Film, gerçek olaylara dayanıyor ve Çaykovski’nin kısa bir süre evli kaldığı Antonina’nın hayatını anlatıyor. Genç piyanist Antonina, bir partide tanıştığı Çaykovski’ye 'Güzel Aşk Mektupları' adlı kitaptan kopya çekip bir aşk mektubu yazıyor, cevap alamayınca ikincisini yazıyor ve sonuçta birbirlerini neredeyse hiç tanımayan bu iki insan evleniyor. Bütün Rusya’nın bildiği ancak Antonina’nın bilmediği gerçek ise Çaykovski’nin eşcinsel olduğu. Film ilerledikçe Çaykovski’nin bu evliliği kabul etmesinin iki nedeni ortaya çıkıyor. Birincisi Antonina’nın zengin olması, ikincisi de Çaykovski’nin hakkında çıkan dedikoduları önleyebilmek için bu evliliğe 'evet' dediği. Doğal olarak evlilik yürümüyor ancak Antonina, bunu hiçbir zaman kabullenmiyor. Çaykovski’nin kardeşleri yüzüne karşı 'Onun kadınlara ihtiyacı yok' deseler de ısrarla evliliğini sürdürmeye çalışıyor ve boşanmaya kesinlikle yanaşmıyor. Bu öylesine büyük bir aşk ki tam bir takıntıya dönüşüyor. Neredeyse filmin her sahnesinde yer alan Antonina, giderek daha zavallı ve acınası oluyor.

143 dakikalık film, gösterişli dekor ve kostümleriyle belli ki büyük bir bütçe harcanarak çekilmiş. Herhalde ön sıralarda oturduğum için müzik de biraz kulak tırmalayıcı oldu. Filmin adına kanıp Çaykovski müziği dinleyeceğini sanan izleyiciler de yanıldıkları anlayacaklar...

YÖNETMEN BU FİLMİ NEDEN YAPTI?

Filmin en büyük sürprizi ise sonda çıkan yazı. Çaykovski ve Antonina kısa bir süre aynı evi paylaştıktan sonra bir daha hiç karşılaşmamışlar. Çaykovski’nin 1893’te St. Petersburg’da koleradan öldüğünü biliyoruz. Antonina ise 1917’ye kadar yaşamış. Asıl sorulması gereken soru, yönetmenin Antonina’yı bu kadar zavallı gösteren bu filmi neden yaptığı?

Ben yönetmeni kadın örgütlerine havale etmeyi düşünüyorum. Size önerim ise bu filmden uzak durmanız. Eğer iyi bir Çaykovski filmi izlemek istiyorsanız 1971 yapımı, Ken Russel’ın yönettiği "The Music Lovers" var. Başrollerde Richard Chamberlain ve Glenda Jackson. Çok güçlü bir film.

Tom Cruise ve "Top Gun Maverick"e tekrar dönmem gerekiyor. Filmin gösterildiği gün Fransa Hava Kuvvetleri'nin jetleri, arkalarından Fransız bayrağının renklerinde dumanlar bırakarak Cannes kentinin üzerinde alçaktan uçmuşlar. Ben sinemada olduğum için bir şey duymadım, daha sonra gürültüden rahatsız olanlardan dinledim. Neden böyle bir operasyona ihtiyaç duyuldu ve kimlere mesaj yollanmak istendi acaba?