Brezilya’da muhalif parti görevlisi, Bolsonaro destekçisi tarafından öldürüldü

Brezilya'da yaklaşan seçimler öncesi muhalefetteki İşçi Partisi görevlisi Marcelo Arruda, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu destekleyen bir gardiyan tarafından öldürüldü.

İşçi Partisi lideri Gleisi Hoffmann, öldürülen Marcelo Arruda'nın cenaze töreninde (Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da sol muhalefetteki İşçi Partisi'nde (PT) bulunan bir görevli, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu destekleyen bir hapishane gardiyanı tarafından vurularak öldürüldü.

İşçi Partisi’nde yerel bir yetkili olan ve bir belediyede çalışan Marcelo Arruda, Brezilya'nın güneyindeki Parana eyaletindeki Foz de Iguacu kentinde doğum gününü kutlarken Jorge Jose da Rocha Guaranho tarafından vurularak öldürüldü.

Parana'nın kamu güvenlik ofisinden yapılan açıklamaya göre, Arruda ve Guaranho doğum günü partisinde "anlaşmazlık yaşadılar" ve bu da her ikisinin de vurulmasına neden oldu. Açıklamada, Guaranho’nun yoğun bakımda olduğu, Arruda'nın ise vefat ettiği belirtildi.

SALDIRI ANINDA BOLSONARO'YU DESTEKLEYEN SÖZLER SÖYLEDİ

Polisin raporuna ve bir tanığa göre, Guaranho davetsiz olarak doğum günü partisine geldi, orada bulunanlara hakaretler yağdırdı ve Bolsonaro'yu destekleyen sözler söyleyip silahını doğrulttu.

Reuters'ın haberine göre, partide bulunan gazeteci Aluizio Palmar, saldırganın Bolsonaro'yu "efsane" olarak nitelendirerek bağırmaya başladığını söyledi. Palmar'a göre, saldırgan olay yerinden ayrıldı ancak yaklaşık 15-20 dakika sonra geri dönerek Arruda'ya silah doğrulttu. Daha sonra her ikisi de birbirine ateş açtı ve yaralanıp yere yuvarlandılar.

İşçi Partisi lideri Gleisi Hoffmann yaptığı açıklamada, "Bu sabah bir başka sevgili yoldaş, hoşgörüsüzlük, nefret ve siyasi şiddetin kurbanı olarak vefat etti" dedi.

'ŞİDDETE BAŞVURANLARIN SOLU DESTEKLEMELERİNİ İSTİYORUM'

Devlet Başkanı Bolsonaro ise sosyal medyada 2018 yılında yaptığı bir paylaşımını yineleyerek "rakiplerine karşı şiddet uygulayanların desteğini reddettiği"ni belirtti. Bolsonaro, “Bu insanlardan tutarlılık için taraf değiştirmelerini ve solu desteklemelerini istiyorum" dedi.

Arruda'nın ölümü, Brezilya'daki artan siyasi kutuplaşmayla birlikte ekim ayında yapılacak genel seçimlerin öncesinde gerilimi artırabilir.

Uzun süredir Lula'ya ve solcu müttefiklerine karşı sivri bir dil kullandığı ifade edilen Bolsonaro, Brezilya'nın geniş çapta kabul edilen elektronik oylama sistemiyle ilgili sorunları gerekçe göstererek seçim kaybını kabul etmeme fikrini dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)